“Ker se uvedba kazenskega postopka lahko predlaga le zoper znano osebo, tožilstvo, ki ni organ odkrivanja, temveč organ pregona, morebitnega kazenskega pregona tudi ne more začeti zoper neidentificiranega udeleženca ali udeležence shoda,” je premier Janez Janša izvedel od višje državne tožilke Katarine Bergant v primeru številnih groženj s smrtjo v zadnjem času. Organizatorji shoda Brez strahu  proti koaliciji sovraštva v začetku marca so namreč kazensko ovadili neznanca, ki je na shodu pozival k uboju kandidata za predsednika vlade Janšo. V resnici gre za znanega titoista Ludvika Tomšiča, ki se je udeležil protestov pristašev levice v času Janševega prevzema oblasti. Toda teh pozivov na tožilstvu očitno niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Dogajanje so preverjali kot grožnjo Janši osebno, tam pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Tomšiču sprožil osebno, česar pa ni storil. Tožilstvo je zavrglo tudi ovadbe zaradi napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu”. 

Vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant je zavrgla kazenske ovadbe zoper spodbujevalce sovraštva in tiste, ki so aktualnemu predsedniku vlade grozili s parolami, kot sta “Smrt janšizmu, svoboda narodu!” in “Ubi Janšo” že ob začetku njegove tretje vlade. Obenem je škandalozno tudi to, da tožilstvo ne preganja vseh tistih, ki na biciklističnih protestih pozivajo k državnim udarom, prevratom in revoluciji. Tako se med drugim ni sprožilo postopkov zoper znanega titoista Ludvika Tomšiča, ko je v času Janševega prevzema oblasti in nastajanja tretje Janševe vlade pozival k takojšnjemu umoru aktualnega premierja z besedami “Ubi Janšo”. Šlo je za proteste v podporo levici. Znano pa je tudi, da so proteste s plakati, ki pozivajo k smrti Janeza Janše organizirali podporniki strank, ki so bile del propadle koalicije nekdanjega premierja Marjana Šarca, poroča Siol.

Te iste osebe pa se pojavljajo tudi na polit-biciklističnih mitingih, ki potekajo vsak petek v slovenski prestolnici. Tomšič je že na marčevskih protestih hujskaško vpil, da je potrebno Janšo nemudoma ubiti, pri čemer je stalno ponavljal “Ubi Janšo”, in sicer prav v času, ko so privrženci levice obiskovali stranki SMC in Desus ter nekaj dni pred glasovanjem poizvedovali, ali bo Janez Janša, tedaj še vodja največje opozicijske stranke, še tretjič postal predsednik vlade. Ob tem je še posebej škandalozno to, da je Tomšič svoje sporno početje izvajal kar pred kamerami in celo v navzočnosti policije, ki pa je le občasno ukrepala.

Avtor Žan Novak, video in več si lahko ogledate tukaj.