Skupnost socialnih zavodov Slovenije je včeraj vendarle izstopila iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, saj niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov v ustrezne namestitvene zmogljivosti, sta navajala STA in Siol.net.

Verjetno bo ob tem marsikdo pomislil, češ še ena klofuta za vlado in še dokaz njene nezmožnosti borbe z epidemijo koronavirusa. A kaj, ko ni vse tako preprosto.

Namreč, Amnesty International je izvedla anketo med 83 socialnovarstvenimi zavodi in ugotovila naslednje: kar 86 odstotkov vseh zavodov nima arhitekturne zasnove, da bi ob pojavu okužb z novim koronavirusom lahko vzpostavili sive in rdeče cone, 93 odstotkov pa nima ustreznih tehničnih zmogljivosti. Rezultati ankete so pokazali tudi, da skoraj noben izmed vprašanih zavodov (98 odstotkov) nima dovolj kadra za izvajanje con.

Sicer se lahko vprašamo, kaj neki ima s tem opraviti sicer levičarska mednarodna nevladna organizacija Amnesty International, a nekaj je res: vse dosedanje neokomunistične vlade so zanemarjale razvoj socialnovarstvenih zavodov, zlasti domov za starejše – zato pa so toliko več denarja namenjale za razne študije. Posledice so na dlani, občutijo pa jih še zlasti stanovalci doma starejših v Hrastniku. Zagotovo pa je bizarno, da so mnogi pričakovali, da bo sedanja vlada v roku nekaj mesecev naredila čudež in rešila to, kar so mnoge levičarske vlade zanemarjale več let. Namesto da na tak način berejo levite ministrom iz sedanje vlade, bi lahko povprašali tudi nekdanje ministre.

A to še ni vse: če v ustanovah obstaja t. i. požarna cona in požarni zid, potem bi morale takšne ustanove morale že zdavnaj imeti vzpostavljene cone za izolacijo okuženih stanovalcev. Ker pa tega nimajo, to pomeni, da je skupnost socialnovarstvenih zavodov očitno nepripravljena in nesposobna zagotoviti kakršnokoli zaščito oskrbovancev v domovih. Veliko pa se da narediti na podlagi sodelovanja med vlado in civilno družbo – če je slednja seveda pripravljena sodelovati.

Avtor P.G., članek je bil prvotno objavljen tukaj.