Slavnostna akademija ob 33. obletnici stranke SDS in 90. obletnici rojstva dr. Jožeta Pučnika: ” Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve, je politična sila sedanjosti in je politična moč slovenske prihodnosti”

Foto: SDS

Člani Slovenske demokratske stranke so včeraj ob 33. obletnici obstoja stranke in 90. obletnici rojstva očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika pripravili Slavnostno akademijo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na prireditvi je bilo mogoče slišati, da je stranka zrasla na temeljih hrepenenja tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov, z združevanjem idej in moči članov, podpornikov in simpatizerjev, skozi vzpone in razočaranja se je razvila v osrednjo politično moč slovenskega naroda in pri tem ves čas ostala zvesta svojemu programu, načelom parlamentarne demokracije in ustavnim vrednotam. Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve, je politična sila sedanjosti in je politična moč slovenske prihodnosti.

Prireditve so se poleg predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše udeležila tudi evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Zver ter številni poslanci Državnega zbora Republike Slovenije in ostali vidni člani stranke. Na prireditvi so bili prisotni tudi evidentirani kandidati in kandidatke na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Prisotni so na začetku slavnostne akademije, ki jo je povezovala poslanka Eva Irgl, prisluhnili slovenski himni v izvedbi Okteta Žetev. Sledil je uvodni nagovor gostitelja večera predsednika MO SDS Ljubljana in zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja, ki je prepričan, da se bo po sedmih letih vlade pod vodstvom Janeza Janše in Slovenske demokratske stranke lažje zadihalo in da teh sedem let vključuje tudi spremembo v vodenju MO Ljubljana: »V Ljubljani je SDS glavna politična sila, ki preprečuje nespametne projekte župana Jankovića.« Logar je v svojem nagovoru tudi povedal, da je SDS Ljubljana na Občino Ljubljana vložila predlog, da se ulica, kjer stoji ruska ambasada, preimenuje v ukrajinsko ulico.

V letošnjem letu se spominjamo tudi 90. obletnice rojstva očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika. Vlada Republike Slovenije je obletnico rojstva obeležila z odkritjem doprsnega kipa dr. Jožeta Pučnika na Brdu pri Kranju. Spomin nanj smo počastili tudi v Hiši dr. Jožeta Pučnika na glavnem tajništvu, kjer smo pripravili slovesnost in razkrili nov doprsni kip, katerega avtor je mladi slovenski kipar Lan Seušek. Preden je Eva Irgl predala besedo evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru je citirala besede Draga Jančarja: »Dr. Jože Pučnik, ki je bil ena najhujših žrtev povojnega časa, se kljub vsem pregonom ni plašil kljubovati, obdržal je pokončno držo in ostal zvest svojim osebno-moralnim in družbeno-demokratičnim principom. Nase je vzel usodo, da je živel v navskrižju z najbolj nevarno državno oblastjo, v celoti podrejeno komunistično-policijskemu monolitu. Zato je, in to ne samo v slovenskih razmerah, ena najmočnejših osebnosti, kar jih je v Vzhodni Evropi lomilo oklep najbolj zablodelega projekta v 20. stoletju.«

Dr. Milan Zver je v uvodu nagovora poudaril, da se moramo počutiti ponosne, ker smo imeli v naši politični družini človeka, kot je bil dr. Jože Pučnik in v nadaljevanju predstavil nekaj dejstev iz Pučnikovega življenja. Zver je povedal, da je Pučniku vera v svobodo že v mladosti prinesla sitnosti: »V krogu literarnih zanesenjakov so tajno izdali bilten Iskanja z družbeno kritičnimi prispevki. Oblasti so reagirale tako, da so mu preprečile opravljanje mature po rednem postopku. To je bilo jasno sporočilo, da so meje svobode, ki jih je postavljal komunistični sistem, bistveno bolj skope, kot si je to predstavljal nadobudni mladenič.« Prispevek Naša družbena stvarnost in naše iluzije, ki ga je dr. Jože Pučnik spisal za Revijo 57, je bil dovolj za pogrom in zapor. »Obsodili so ga na 9 let strogega zapora zaradi združevanja zoper ljudstvo in državo ter sovražne propagande,« ob tem doda dr. Zver in nadaljuje, da so ga komunistične oblasti po pogojnem izpustu nato ponovno zaprle, v samici je preživel dve leti. »Odhod v tujino je ostala zanj edina izbira, ko so mu tudi na Udbi pojasnili, da zanj v Sloveniji službe ne bo! Kot da se je zanj domovina spremenila v en sam zapor,« pojasni Zver in pove, da je Pučnika v liberalnih 80ih domovina Slovenija klicala domov: »Pučnik se je najprej priključil Socialdemokratski zvezi. Še prej je sodeloval z Novo revijo, izdal knjigo Kultura, družba in tehnologija, ki smo jo študenti poskušali razumeti. Leta 1989 je od Tomšiča prevzel stranko in soustanovil večstrankarsko gibanje Demos, ki ga je kot nesporna avtoriteta opozicije tudi vodil.« Ob koncu nagovora je evropski poslanec povedal, da je dr. Jože Pučnik pustil neizbrisen pečat v naši stranki in Sloveniji. Za konec se je vprašal kakšno sporočilo nam je pustil dr. Jože Pučnik in podal svoje mnenje, kakšni bi bili njegovi nasveti: »Bodite kritični, aktivni in odgovorni državljani, državljani, ki vedo, kaj početi s svojo svobodo, ki ni prišla sama od sebe.«

Sledil je vrhunec večera, govor predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše. Uvodoma je povedal: »Danes ob 90. letnici njegovega rojstva obujamo spomin na očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika. Obenem proslavljamo 33 let obstoja, dela in boja Slovenske demokratske stranke. 33 let ljubezni do Slovenije. Slovenska demokratska stranka se je rodila iz trnja in cvetja Slovenske pomladi. Vseh 33 let je imela pred očmi zgodovinski stavek dr. Jožeta Pučnika: ZA SLOVENIJO GRE.« Nato je nadaljeval, da smo v težkih trenutkih prevzeli odgovornost vodenja vlade in interes Slovenije postali pred politični interes stranke: »Ko je postalo nevarno, so drugi vrgli puško v koruzo. Zato smo mi reševali življenja, zdravje in državo iz kaosa. Nagajali so nam na vsakem koraku. Grozili so nam celo s smrtjo. Kljub temu smo šli naprej. In zdržali do konca. Povezali smo različno misleče. Spopadli smo se s pandemijo. Napolnili smo prazna skladišča zaščitne opreme. Zgradili smo nove bolniške kapacitete. Sprejeli smo 10 proti koronskih paketov in pomagali vsem. V spopadu s posledicami epidemije, ko gre za gospodarske posledice, smo končali med zmagovalci.« Predsednik Slovenske demokratske stranke ob tem doda, da je vlada, kljub epidemiji, v dveh letih obiskala vse slovenske regije, dokončala in izgradila več tisoč razvojnih projektov in da so se v tem času občutno dvignile plače ter pokojnine. »Slovenijo smo v tem času na vrnili na evropski in svetovni zemljevid, vrnili smo ji samozavest, dostojanstvo in ponos. Dokazali smo, da Slovenija zmore več, da to niso prazne besede, ki jih govorijo politiki, in dokazali smo, da Slovenijo nosimo v srcu«, še pove Janez Janša.

Predsednik Slovenske demokratske stranke je v nadaljevanju predstavil dopolnjen program, ki smo ga v veliki meri uresničevali že v tem mandatu. Povedal je, da na prvo mesto postavljamo ljudi, zato bomo v naslednjem mandatu bistveno okrepili napore za izboljšanje demografske slike Slovenije in mladim, družinam ter otrokom namenili še večjo pozornost. »Nadaljevali bomo z zeleno okoljko politiko. Vzpostavili bomo realne pogoje za zeleno in digitalno preobrazbo s ciljem povečanja inovativnosti, okoljske nevtralnosti, produktivnosti in konkurenčnosti gospodarstva,« je dejal Janez Janša in nadaljeval: »Vzpostavili bomo realne pogoje za zeleno in digitalno preobrazbo s ciljem povečanja inovativnosti, okoljske nevtralnosti, produktivnosti in konkurenčnosti gospodarstva.« »Zagotovili bomo sodoben in gratis medkrajevni javni potniški promet, urejeno prometno infrastrukturo, veliko se je naredilo, vendar je veliko projektov začetih. Vzpostavili bomo stabilno in cenejšo oskrbo z električno energijo, prepolovili bomo stroške za prvo pridobitev vozniškega izpita,« predstavi še nekaj točk iz programa predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. Celotno predstavitev točk dopolnjenega programa si lahko preberete TUKAJ.

V nagovoru se je Janez Janša dotaknil tudi aktualnih političnih tem in dogajanja v Ukrajini: »V teh dneh in tednih se v Ukrajini odloča, kakšna bo naša soseščina in kakšna bo Evropa v celoti v prihodnje. Od razpleta je v znatni meri odvisno tudi, kaj se bo dogajalo na drugem koncu sveta, v Pacifiku. Veliko je tukaj na kocki. Žalostno je, da se tisti, ki imajo instrumente v rokah tega ne zavedajo.« »Zavedajte se, če pade Ukrajina, v Evropi miru ne bo.«

»SDS je v 33 letih postala velika družina. Ustvarili smo Prostor akcije in sožitja vseh generacij. SDS je danes veliko drevo z mnogimi krošnjami in močnimi koreninami. Po celi Sloveniji. Iz nekaj sto smo narasli na nekaj deset tisoč članic in članov in podpornikov. Zmagali smo kar na 10 državnozborskih, evropskih in lokalnih volitvah. Danes bi lahko celo prireditev govorili o rezultatih, ampak bomo govorili ob koncu o tem, kako vidimo Slovenijo v prihodnje. Teh 33 let je šele začetek. Ko bomo obhajali štirideseti rojstni dan SDS, bo minevalo tretje leto drugega polnega zaporednega mandata vlade pod našim vodstvom,« je še povedal predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša in nagovor ob 33. obletnici Slovenske demokratske stranke zaključil z besedami: »Čez 7 let, konec drugega polnega mandata vlade pod vodstvom Slovenske demokratske stranke, se bo naša lepa Slovenija prebila na prvo mesto kot najbolj zaželena destinacija na svetu po kvaliteti življenja. Ker si to zasluži. Ker to zmoremo. ZA SLOVENIJO GRE!«

Celoten nagovor predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janša ob 33. obletnici SDS in 90. obletnici dr. Jožeta Pučnika si lahko preberete TUKAJ.

Po slavnostnem govoru so predsednik SDS Janez Janša in podpredsedniki Jelka Godec, Aleš Hojs in Romana Tomc najbolj zaslužnim članom stranke za leto 2021 podelili zlata priznanja Slovenske demokratske stranke.

Sledil pa je še naslovesnejši trenutek akademije, in sicer podelitev diamantega znaka, ki ga je letos prejel Jožef Jerovšek. Več o nagrajencih lahko preberete TUKAJ.

Ob koncu slavnostne akademije je Eva Irgl povedala, da bodo prihajajoče volitve prelomne in tiste, na katerih bomo odločali, v kakšni Sloveniji živimo. Kandidatkam in kandidatom je zaželela srčno, hrabro, vsebinsko in kar najbolj uspešno tekmo ter zaključila: »Zmagali bomo! ZDAJ GRE ZA SLOVENIJO!«

Avtor: SDS