Slovenija dobila Zakon o dolgotrajni oskrbi! Premier Janez Janša izrazil zahvalo vsem, ki so prispevali k zakonski ureditvi tega področja!

Foto: pixabay.com

Včeraj je Slovenija po 20 letih prizadevanj sprejela Zakon o dolgotrajni oskrbi. Za sprejetje je glasovalo 44 poslancev 42 pa jih je bilo proti. Zakon tako ureja pomoč polnoletnim osebam, ki pri osnovnih in podpornih vsakodnevnih opravilih potrebujejo pomoč drugega.

V Sloveniji smo s tem dobili sistemsko urejenost institucionalne oskrbe, oskrbe na domu, oskrbovalca družinskega člana in denarnih prejemkov. Vse oblike razen institucionalne vključujejo pravico do storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti ter e-oskrbo.

S sprejetjem tega zakona se po besedah ministrstva za zdravje ne ukinjajo obstoječe pravice, ampak se urejajo primerljive pravice s primerljivimi potrebami. Določanje pravic bo v domeni Zavodov za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki bodo pravice uvrščali po enotnih merili.

Z zakonom je določeno tudi, da bodo pravice iz tega naslova do leta 2025 financirane iz obstoječih sredstev pokojninske in zdravstvene blagajne, razliko pa bo pokrival državni proračun. Financiranje po letu 2025 se bo uredilo s sprejetjem posebnega zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Na sprejetje zakona se je odzval tudi premier Janez Janša in ob tem zapisal: “Zakon o dolgotrajni oskrbi po desetletju neuspešnih poskusov in ovir končno sprejet. Nikogar ne puščamo zadaj”. Predsednik vlade se je ob tem za sodelovanje zahvalil še poslancem SDS, NSi, SMC – Konkretno, SNS in DeSUS.

Janša je v odzivu na sprejetje zakona izrazil še zahvalo Strateškemu svetu za socialno politiko in predsednici Romani Tomc. Tudi Tomčeva se je zahvalila vsem članom Strateškega sveta, ki so pomagali pri pripravi Zakona o dolgotrajni oskrbi ter poslancem Državnega zbora, ki so zakon potrdili.

Sprejetje zakona je pozdravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar in dejal: “To je zgodovinski trenutek za našo starajočo družbo. Več kot deset let smo čakali na zakon. Odgovarjamo na izzive časa in naslavljamo medgeneracijsko solidarnost. Hvala poslancem, ker so sprejeli odločitev za ljudi”.

Vir: Twitter