Slovenija na prihajajoče dni napol pripravljena, največja težava zaščitni material, nakupu katerega pretekla vlada ni položila dovolj pozornosti

(vir: Demokracija)

Po sestanku razširjenega Sveta za nacionalno varnost, so predsednik vlade Janez Janša, predsednik države Borut Pahor in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič nagovorili javnost. Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da Slovenija prihajajoče težke čase v boju s širjenjem koronavirusom pričakuje napol pripravljena.

Za takšno napoved se je odločil, ker je prepričan, da so v petek od predhodne vlade dobili zelo slabo stanje oziroma pripravljenost na bližajoče se krizne razmere. Veliko težavo pri realizaciji vseh zastavljenih ciljev s katerimi želijo upočasniti širjenje jim povzroča pomanjkanje zaščitne opreme, kar je ključni problem. Janša je tudi napovedal, da bodo ukrepe še zaostrili vendar je tudi to v veliki meri odvisno od količine zaščitne opreme, ki jo bodo lahko pridobili.

Janša je tudi napovedal, da bodo v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami sprejeli najnujnejše zakonske ukrepe o katerih bo Državni zbor predvidoma odločal v četrtek na izredni seji. V drugem koraku pa vlada pripravlja krovni krizni zakon, k ustvarjanju oziroma pripravi je predsednik vlade Janez Janša pozval vso strokovno javnost. Napovedal je, da bodo vse predloge preučili in jih poskušali vključiti v sam zakon, zato jih naj ljudje pošiljajo na elektronske naslove ministrstev. Omenjeni krovni krizni zakon naj bi bil v proceduro vložen v drugi polovici naslednjega tedna, ko bo znanih že več podrobnosti o posledicah koronavirusa v Sloveniji.

Vsi trije predsedniki so na novinarski poudarili, da so si trenutno stranke bližje kot bi si lahko predstavljal in so prepričani, da bo to tudi imelo velik pomen s spopadanjem krize, ki je pred nami.

M.I.