Slovenija po treh desetletjih dobila Muzej slovenske osamosvojitve, Janez Janša izrazil zadovoljstvo, da je bil eden prvih dogodkov posvečen dr. Jožetu Pučniku

Foto: Twitter (SDS)

V prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve se je odvijal simpozi posvečen očetu Republike Slovenije dr. Jožetu Pučniku. Dogodka so se udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle, predsednik SDS Janez Janša, Dimitrij Rupel ter sin dr. Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik. Ob tem je Janša izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija po skoraj 30. letih dobila tovrstni muzej in da je bil eden prvih dogodkov prav simpozij namenjen dr. Jožetu Pučniku.

“Osamosvojitev je bila ena izmed dveh ključnih točk programa Demosa in ta je uspela, ker je Demos dobil pičlo večino v skupščini. Velika iluzija je bila, da bo ta novi čas spremenil vse in da bo zdaj šlo vse samo po sebi naprej,” je dejal Janez Janša. 

Po besedah Janeza Janše so se takratni akterji zavedali, da ni dovolj samo vzpostavitev nove forme ampak uvedba temeljnih civilizacijskih norm. “Temeljna norma je, da za vse veljajo enako vatli, da je zločin zločin in da je to temelj za spravo ter sožitje,” je dejal Janez Janša.

“Tehnologija ne varuje nobene družbe pred vojno, kakršna je v Ukrajini, kjer dnevno umira na stotine ljudi in se rožlja z jedrskim orožjem. Tu bi lahko govorili o krivdi zahoda, ki ni bil sposoben spoznati tega, kar je spoznal dr. Pučnik na sestanku s “prenovitelji”,” zaključuje Janez Janša.

Vir: Twitter (SDS)