Slovenija si pomaga s filipinsko delovno silo pri pomanjkanju medicinskih sester ter preostalega zdravstvenega osebja. Filipinske oblasti pričakujejo, da se bo v naslednjih letih v Sloveniji zaposlilo od 2.000 do 5.000 kvalificiranih delavcev s Filipinov. Ne glede na to, da je slovenska vlada zanikala stike s filipinsko vlado, se je oglasil slovenski častni konzul Republike Filipini Srečko Debelak, kateri je bil pobudnik srečanja. ” V bližnji prihodnosti bi bilo dobro, da se na Filipinih odpre diplomatsko slovensko predstavništvo,” zaključuje Debelak. 

Slovenska vlada Marjana Šarca vedno znova preseneča slovenske državljane. Tokrat se je odločila, da bomo uvažali manjkajočo delovno silo s Filipinov. Filipinska vlada tega ne zanika, medtem pa se na našem ministrstvu za delo sprenevedajo. Vendar jih je na laž postavil sekretar s filipinskega ministrstva za delo in zaposlovanje Silvestre Bello. V svoji izjavi je zatrdil, da naj bi v Slovenijo poslali od 2.000 do 5.000 kvalificiranih in polkvalificiranih delavcev. Pričakujejo, da se bodo zaposlili kot medicinsko osebje, šoferji in delavci na gradbišču. Ne glede na skrivanje slovenskih oblasti pa se je razkril pobudnik ideje. To je bil častni konzul Republike Filipini Srečko Debelak. “V bližnji prihodnosti bi bilo dobro, da se na Filipinih odpre diplomatsko slovensko predstavništvo,” zaključuje Debelak.

Slovenski pobudnik ideje za zaposlovanje filipinskega prebivalstva je bil Častni konzul Republike Filipini Srečko Debelak. “Največji problem je, ker Slovenija na Filipinih nima svojega diplomatskega predstavništva, s čimer se potencialnim delavcem zaplete pri pridobivanju vize. To zanje zahteve eno do dve potovanji do Tokia, Indije ali na Kitajsko. Ker Filipinci tudi za te države rabijo vizo, postaneta potovanje in pridobivanje potrebne dokumentacije izredno drago, s tem pa selitev manj atraktivna.” Po njegovih besedah je sedaj že v Avstriji zaposlenih okrog 10 tisoč Filipincev. Kot trdi Debelak, je t.i. jugoslovanski bazen usahnil in iščejo nove alternativne poti zaposlovanja.

Dokaz filipinske vlade, da je do stika in pogovorov glede zaposlovanja filipinskega prebivalstva na slovenskih tleh. (vir vlada Republike Filipini)

Dokaz filipinske vlade, da je do stika in pogovorov glede zaposlovanja filipinskega prebivalstva na slovenskih tleh. (vir vlada Republike Filipini)

Filipinska delovna sila bi se po poročanju Slovenskih novic v Slovenijo lahko preselila že v spomladanskih mesecih prihodnje leto. Prve filipinske zaposlitve naj bi se zgodile v zdravstvenem sektorju, kjer primanjkuje medicinskih sester. Sledili bi še delavci na gradbiščih in vozniki tovornjakov. Ob tem lahko spomnimo na popolno neambicioznost slovenske vladajoče garniture. Najmočnejše svetovne gospodarske velesile se borijo za vrhunsko izpopolnjen kader s celotnega sveta, medtem ko smo v Sloveniji zadovoljni z nizko kvalificirano delovno silo iz bivših republik socialistične Jugoslavije ter Filipinov.

V Sloveniji se namesto z odličnim kadrom iz tujine zadovoljimo s socialnimi bonbončki aktualne vlade

Težave Slovenije pa predstavljajo tudi visoki socialni bonbončki slovenske aktualne levičarske vlade. Čeprav imamo eno najnižjih brezposelnosti, je največji problem v motivaciji, da bi se posamezniki zaposlili na slabše kvalificiranih delovnih mestih. Težave predstavlja skoraj izenačenje minimalne plače in vseh podarjenih socialnih bonbončkov, kar pa je največja krivda aktualne slovenske vlade Marjana Šarca. Ni čudno, da se iz Slovenije izseljuje vedno več mladih in visoko izobraženih ljudi, saj v naši državi ne vidijo perspektive. Po zadnjih podatkih slovenskega statističnega urada iz leta 2018 se je iz Slovenije v letu dni izselilo 13.527 ljudi, priselilo pa kar 28.455 ljudi.

Prvotno objavljeno na nova24tv.si .