Sloveniji v zadnjih dneh velike težave povzročajo tudi organizirani prehodi državne meje, večjih skupin ilegalnih migrantov

Portal Moja Dolenjska je poročal, da se Občina Črnomelj in celotno Kočevje v zadnjih dneh spopadata tudi z velikim številom nezakonitih prehodov državne meje. Težave pa povzroča tudi dejstvo, da Hrvaška migrantov ne sprejema nazaj brez potrdila, da le-ti niso okuženi s koronavirusom.

To policistom, zdravstvenemu osebju in posledično tudi vsem v Republiki Sloveniji predstavlja še dodatno tveganje. Omenjeni medij poroča, da se v zadnjih dneh na omenjenih območjih spopadajo z organiziranimi prehodi državne meje. Zato je novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs napovedal odločne ukrepe s katerimi bo država poskrbela za zaščito južne meje.

V naslednjih dneh bodo poslanci odločali o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, po katerim bi se vojakom Slovenske vojske podelilo pooblastila, kot imajo policisti.

Od konca februarja do 18. marca so zabeležili 223 nezakonitih prehodov, poleg tega so na območju Občine Črnomelj v enem dnevu prejeli 80 migrantov, dan pred tem so na območju Gorjancev prijeli 25 migrantov.

Avtor: J. M.

Vir: Moja Dolenjska