Slovenska satelita Nemo HD in TRISAT bosta iz sobote na nedeljo končno poletela v vesolje. Izstrelitev bo potekala na Esinem izstrelišču Kouru v Francoski Gvajani. Šlo bo že za peto izstrelitev podjetja Arianespace v letošnjem letu in prvo izstrelitev rakete Vega. Na tej raketi bo 53 malih satelitov, od tega kar dva slovenska.

Potem, ko je lani prišlo do neuspešne izstrelitve predhodne rakete Vega VV15, je bila izstrelitev prestavljena na marec letos. Do zamika na mesec junij je prišlo zaradi pandemije COVID-19, datum izstrelitve pa je bil zaradi slabega vremena nato še dvakrat prestavljen. Vendar smo dočakali svoj trenutek.

Evropska vesoljska agencija (ESA) je potrdila, da se bo izstrelitev rakete Vega VV16, zgodila 27. junija 2020 ob 22:51:10 po lokalnem času, pri nas pa bomo izstrelitev lahko spremljali 28. junija 2020 ob 3:51:10 zjutraj.

»Priča bomo enemu najpomembnejših korakov slovenske vesoljske tehnologije. Z izstrelitvijo obeh satelitov se vključujemo v krog držav z delujočimi sateliti v vesolju. To bo našim podjetjem zagotovo odprlo nove priložnosti, njihovim proizvodom pa dalo zagotovilo kakovosti in referenco na tujih trgih. Področje vesoljskih raziskav je izredno pomembno tudi z vidika razvoja slovenskega gospodarstva in znanosti, saj spada med panoge z največ dodane vrednosti«, poudarja minister Zdravko Počivalšek.

Izstrelitev obeh satelitov bo pomenila potrditev dosedanjega dela ter odprla mnoge nove možnosti mednarodnega sodelovanja pri razvojnih in komercialnih projektih na področju vesoljske tehnologije. Le-ta ni več zgolj v domeni velikih vesoljskih agencij, ampak postaja odlična gospodarska priložnost za vse, ki so dovolj inovativni in fleksibilni, da se vanjo vključijo. Tokratna izstrelitev bo nesporno dokazala, da lahko tudi slovenska podjetja izkoristijo to priložnost.

Nemo HD in Trisat sta prva slovenska satelita

Mikro satelit Nemo HD je bil razvit v okviru Centra odličnosti Vesolje-SI in je eden prvih satelitov, ki vsebuje tudi video. Satelit bo nudil slike in posnetke visoke resolucije, ki bodo dopolnjevali obstoječi sistem evropskih satelitov Sentinel.

Nano satelit Trisat pa je bil razvit na Univerzi v Mariboru v sodelovanju s podjetjem Skylabs in vključuje vrsto inovativne minimizirane strojne in programske opreme.

Čas trajanja izstrelitve od dviga do separacije 53 satelitov bo 1 ura, 44 minut in 56 sekund. Ciljna orbita separacije za 7 mikro satelitov, med katerimi je Nemo HD, bo na višini približno 515 km, z inklinacijo 97,45 stopinj. Ciljna orbita separacije za 46 nano satelitov, med katerimi je TRISAT, pa bo na višini približno 530 km, z inklinacijo 97, 51 stopinj.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo