V 90. letu starosti nas je sinoči zapustil eden od pomembnih graditeljev slovenske pomladi in soustanovitelj Slovenske kmečke zveze, Ivan Oman. Ivan Oman je bil tudi prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, velik borec za pravice kmetov in podpredsednik DEMOS-a.

Ivan Oman je svoje politično delovanje pričel leta 1968, ko je postal občinski odbornik, vendar je ob uvedbi delegatskega sistema leta 1974 odstopil. Nato je do maja 1988, ko je postal prvi predsednik Slovenske kmečke zveze deloval kot predsednik Kmetijske zadruge Škofja Loka in predsednik krajevne skupnosti Zminec. V tem času se je tudi pridružil kmečkemu gibanju, kjer je aktivno sodeloval pri vseh večjih pobudah tistega časa.

Predsednik Slovenske kmečke zveze je postal maja 1988 in je to funkcijo opravljal do leta 1992. Ob nastanku Združene opozicije Slovenije Demos je postal tudi njen podpredsednik. Leta 1990 je bil izvoljen za člana predsedstva Republike Slovenije in je bil tudi eden tistih, ki je odločno podprl ustanovitev Slovenske vojske in ni podpisal kapitulantske »deklaracije za mir«. Zaradi želje po združitvi Slovenske kmečke zveze – kasneje Slovenske ljudske stranke in Krščanskih demokratov je k slednjim tudi leta 1992 prestopil. Na listi Krščanskih demokratov je bil tudi izvoljen za poslanca Republike Slovenije v mandatu 1992 do 1996.

Po letu 1996 se je Ivan Oman umaknil iz slovenskega političnega prostora. Tega leta mu je bilo podeljeno tudi državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije.