Evropski svet včeraj sprejel zelo pomembne odločitve v smislu zaščite evropskih interesov v Vzhodnem Sredozemlju in odločno podprl demokratične težnje beloruskega ljudstva v izjemno zapleteni in težki situaciji,” iz Bruslja sporoča slovenski premier Janez Janša.

Voditelji članic EU so na prvi dan zasedanja v Bruslju dosegli dogovor o opredelitvi odnosov s Turčijo in o sankcijah proti režimu v Belorusiji. Kot je na novinarski konferenci sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel so se voditelji so dogovorili o “dvojni strategiji”, “dvotirnem pristopu”, ki daje priložnost dialogu, obenem pa napoveduje trdnost za zavarovanje evropskih vrednot in solidarnosti.

EU stoji za svojimi članicami
Ob današnjem prihodu na drugi dan zasedanja Evropskega sveta, je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da je Evropski svet včeraj sprejel zelo pomembne odločitve v smislu zaščite evropskih interesov v Vzhodnem Sredozemlju in odločno podprl demokratične težnje beloruskega ljudstva v izjemno zapleteni in težki situaciji. “Evropska unija je  tudi s temi sklepi dokazala, da stoji za svojimi državami članicami in kar zadeva situacijo v Vzhodnem Sredozemlju, je bila včerajšnja razprava tista najbolj odločilna, na podlagi katere so bili sprejeti dobri zaključki, hkrati pa se tudi za prihodnost ve, kateri koraki bodo narejeni z naše strani v primeru, če določeni pogoji ne bodo izpolnjeni,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Zaključil je, da se hkrati tudi ve, “kateri koraki v pozitivno smer, tudi v zvezi s Turčijo, bodo narejeni, če se bodo začela pogajanja, če se bo spoštovalo mednarodno pravo, in če se bomo strinjali v zvezi s tem, da če dogovora ne bo na pogajanjih, da naj o sporu potem odloča mednarodno sodišče v Haagu.

 

 

Avtorica Sara Kovač, članek je bil prvotno objavljen tukaj.