Slovensko ljudsko gledališče Celje zasijalo v novi preobleki

Foto: SLG Celje

Včeraj so v Slovenskem ljudskem gledališču Celje slavnostno odprli prenovljeno veliko dvorano in oba preddverja. Prenovo vredno 800.000 evrov in jo je arhitekturno zasnoval arhitekt Borut Pregelj so pričeli izvajati v začetku meseca junija in jo končali v sredini tega meseca. Sredstva za obnovo so prispevali celjska občina, gledališče in gospodarsko ministrstvo.

Na novinarski konferenci, ki je potekala ob otvoritvi je upravnica gledališča Tina Kosi povedala, da sta se z županom Bojanom Šrotom strinjala o prenovi gledališča ter, da je a nujno potrebna. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da jim je celjska občina prisluhnila. Upravnica je še povedala, da bodo prenovili še oder z odrsko tehnologijo, medetaže malega odra in zunanjo fasado.

Ob tej prenovi velike dvorane so poskrbeli za zamenjavo parketa, dvig naklona sedežev, postavitev novih sedežev in med sedeži dodali razmak. Za obiskovalce to pomeni udobnejšo namestitev in boljšo vizuro na oder. Zamenjali so tudi strojne in elektroinštalacije. Obiskovalci bodo prenovo začutili tudi pri uporabi garderobe in klimata, ki jim bo omogočal udobnejše spremljanje predstav. V gledališču so poskrbeli tudi za novo blagajno in tla, ki so prebrušena in obnovljena.

Ob tem dogodku je Kosijeva še povedala, da gre v primeru stavbe celjskega gledališča za edinstven zgodovinski objekt, saj je to edino gledališče v Sloveniji, ki ima del stavbe še iz srednjega veka. V stavbi je prvo mestno gledališče začelo delovati že leta 1824. Konec 19. stoletja so mestno obzidje v celoti odstranili, ostal je le obrambni stolp in zgradili stavbo, ki jo lahko občudujete še danes.

Leta 1942 se je zgodila naslednja večja prenova in po drugi svetovni vojni je bila končana gledališka hiša. Takrat so vhod gledališča prestavili na zahodno stran stavbe, kjer je še danes in stavbo tudi dozidali, ko je bila v celoti odstranjena tudi neorenesančna fasadna členitev. Levo od gledališkega vhoda so bile urejene pisarne, desno pa zaodrje s prostori za kulise. Ta obnova je bila v celoti zaključena v sezoni 1952/53.

Mestni ljudski odbor je leta 1950 izdal odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča in tako je omenjenega leta Celje dobilo profesionalno gledališče. Na naslednjo prenovo je moralo gledališče počakati več kot 50 let, ko je bila leta 2008 s pomočjo občine zamenjana streha. V naslednjih letih je še sledila prenova prostorov za tehniko, frizernice, dela pisarn, sanitarij in oken. Največja pridobitev gledališča se je zgodila leta 2015, ko so v prostorih nekdanje celjske knjižnice dobili novi mali oder.