Šmarje pri Jelšah: Praznične lučke bodo zasvetile 2. decembra

Zaradi varčevanja ob energetski draginji letos v Šmarju pri Jelšah ne bo praznične razsvetljave ob cestah, ampak le ob osrednjem šmarskem prireditvenem prostoru in po Kalvariji. Slavnostni prižig lučk v Šmarju pri Jelšah bo v petek, 2. decembra, je zapisano na spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah.

Na ploščadi pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah bo postavljenih 16 lesenih smrek, ki so jih izdelali varovanci Varstveno-delovnega centra Šmarje pri Jelšah, z okraski in prazničnimi lučkami pa jih bodo v petek, 2. decembra, dopoldan okrasili otroci iz vrtca in osnovne šole. Praznično razsvetljavo bodo slovesno prižgali ob 18. uri zvečer pred koncertom skupine Il Divji.

V prazničnem decembru bo okrašen še bor ob križišču za Obrtniško ulico, napis SREČNO bo na ograji ob potoku v središču kraja. Za letošnjo okrasitev bodo uporabljene le varčne LED lučke, ki so bile kupljene v preteklih letih.

Glavnino varčevalnih ukrepov na področju rabe električne energije za javno razsvetljavo je občina izvedla v preteklosti z vzpostavitvijo pametne javne razsvetljave. V letu 2017 je bilo 546 luči javne razsvetljave zamenjanih za varčne LED luči z redukcijo, kar pomeni, da se v tretjini noči vsem lučem zmanjša svetilnost na polovico. Na ta način so v občini privarčevali 45 odstotkov porabljene električne energije v primerjavi z obdobjem pred menjavo luči. Letos so v znamenju varčevanja posamezne veje javne razsvetljave (kjer je to mogoče) reducirali, tako da sveti vsaka druga luč. Omejitvene ukrepe so sprejeli tudi pri osvetljevanju športnih površin v občini z urnikom ugašanja luči.

Občina Šmarje pri Jelšah