Koronavirus predstavlja novo resno zdravstveno grožnjo celotnemu svetu. Vendar po besedah Mitja Iršiča, Evropska unija te globalne grožnje ne jemljejo resno, saj lahko v Evropo s Kitajske vstopiš z dvema podpisanima obrazcema. “Kljub pokašljujočim, smrkavim Kitajcem na letalu. EU pandemije ne jemlje resno,” je kritičen na odzive evropskih oblasti Iršič.

Analitik in kolumnist Nova24TV se je te dni mudil na Kitajskem, kjer razsaja smrtonosni koronavirus, na poti nazaj v Evropo pa je spoznal, kako je ob vstopu v Evropsko unijo poskrbljeno za zdravstveno varnost. Kot je izpostavil, so vsi potniki s Kitajske izpolnili le dva obrazca. Po besedah Mitja Iršiča ne izvajajo nobenih strogih kontrol ali preverjanj. “Takole enostavno je priti v EU iz Kitajske. Nobenih preverjanj, nobenih merjenj temperatur. Le ena samo deklaratorna izjava na Kitajskem in en pamflet v Franciji,” je kritičen Iršič.

Evropa je postala od leta 2014 zelo ranljiva. Zaradi popustljive in preveč liberalne politike v vrhu evropskih institucij se veliko držav spopada z migratnsko krizo. Težave v Nemčiji, na Švedskem, Belgiji, Franciji lahko zasledite vsakodnevno v svetovnih medijih. Kot kaže, pa k nam sedaj prihaja še epidemija iz Azije, ki jo bomo zaradi neustreznih zdravstvenih ukrepov Evropske unije lahko kaj kmalu občutili vsi prebivalci Evrope.

Avtor Luka Perš, več si lahko preberete tukaj.