So se v SD pri volilnem programu zatipkali in namesto 30 dni do specialista mislih 30 odstotkov več čakajočih vsako leto?

Poslanec SD Jonas Žnidaršič (Foto: Printscreen Twitter N1)

Tanja Fajon in njena SD s še pred dobrim letom ljudem obljubljali, da v primeru njihove vlade lahko pričakujejo, da bodo v 30 dneh prišli do specialista. Vendar, ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje razkril številke za leto 2022, kaže, da so morda imeli v mislih 30 odstotkov vsako leto več čakajočih. Na dejstvo, da se je na 1. 1. 2023 v primerjavi s 1. 1. 2022 število čakajočih nad dopustno mejo povečalo za 30 odstotkov, je v poslanskem vprašanju opozorila Jelka Godec.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je glede na številke vladi zastavila samo eno vprašanje: “Ali še vedno trdite, da je Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema dosegel svoj namen oziroma ga ocenjujete kot uspešnega?”

Številke ZZZS namreč kažejo, da se je število čakajočih nad dopustno mejo drastično povečalo. Tako je bila številka 1. 1. 2022 88.233, medtem, ko je bila 1. 1. 2023 117.358. ker je vlada julija obljubila prepolovitev čakalnih dob v enem letu, danes pa je slika povsem drugačna Godčevo zanima, če so še vedno menja, da je Zakon o nujnih ukrepi za zagotovitev stabilnosti javnega sistema, še vedno učinkovit.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete tukaj.

Vir: SDS