So se v volilno kampanjo že aktivirali sindikati? SVIZ začel zbirati podpise v podporo stavki!

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Glede na včerajšnjo sejo Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa (SVIZ), se upravičeno postavlja vprašanje, če so se nekateri sindikati že vključili v volilno kampanjo? Na seji SVIZ-a je namreč 54-članski odbor sprejel odločitev, da bo v prihodnjih dneh pri svojih članih začel zbirati podpise v podporo splošni stavki. In to zopet ravno pred volitvami? Naključje ali premišljena poteza?

V izjavi za javnost so še zapisali, da se bo splošna stavka v primeru podpore članov odvila 9. marca 2022. v SVIZ-u kot glavni razlog navajajo, da njihovo delo ni ustrezno ovrednoteno, prav tako nimajo dodatno plačanega dela, ki ga povzroča epidemija covida-19. Prav tako zahtevajo zvišanje plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Ena od zahtev je tudi, da se nemudoma zviša plačni strop tudi v vzgoji in izobraževanju, tako kot se je na podlagi PKP-10 za zdravnike. V izjavi za javnost je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj  zopet izkoristil za napad na trenutno oblast in ji očital nespoštljiv odnos do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Novica o potezi SVIZ-a je v splošni javnosti naletela tudi na neodobravanje. Nekateri sindikatom javnega sektorja očitajo, da so v času krize molčali, ko so se izplačevali dodatke, sedaj pa zahtevajo višje plače, hkrati pa so nasprotovali spremembam Zakona o dohodnini. Zaposleni v gospodarstvu in delavci migranti, pa bodo vse to financirali.