Šolarji in dijaki 33 šol razmišljalo o okoljskem napredovanju Cinkarne Celje v 147. letih delovanja

Foto: Cinkarna Celje

V okviru 12. natečaja za osnovne šole in srednje šole, ki ga organizirajo v Cinkarni Celje so se mladi 33 osnovnih in srednjih šol s širšega področja Celja letos izražali na temo okoljskega napredovanja Cinkarne Celje v njenih 147. letih delovanja.

Nove tehnologije, napredne raziskave in vlaganje v razvoj so intenzivno zaznamovali zadnja desetletja delovanja podjetja, so ob tem zapisali v podjetju. V podjetju danes ločujejo 30 vrst odpadkov, ob tem pa so poudarili, da so v zadnjih 4 letih količino odpadkov zmanjšali za več kot 30-odstotkov.

V luči teh podatkov so se v podjetju odločili, da letošnji natečaj poimenujejo »Skrbimo, da lepše živimo« in tako otroci skozi svoje oči prikažejo kako vidijo napredek podjetja v skrbi za okolje.

Otroci so se lotili izdelave različnih velikosti očal na katerih so stekla zamenjali s podobami sprememb, napredka in razvojem tehnik, ki prinašajo lepši jutri z delovanjem cinkarne. Učenci in dijaki so se lotili tudi snemanja videov o skrbi za naravne vire in razmišljali, kako sami skrbijo za čistejše okolje.

Najbolj doživet video so posneli najmlajši iz Podružnične osnovne šole (POŠ) Trnava, zmagovalni izdelek prve triade so poslali učenci POŠ Kalobje, v drugi triadi so najboljši pogled skozi očala prispevali učenci POŠ Socka, v tretji triadi je zmagal izdelek Osnovne šole Mozirje, med srednjimi šolami pa je najbolj izstopal izdelek Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Prejemniki posebnih nagrad za izstopajoča dela so še predstavniki OŠ Planina pri Sevnici, OŠ Frana Kranjca Celje, OŠ Lava, OŠ Rečica ob Savinji in Gimnazija Celje Center.

Zaradi aktualne situacije bo zaključna prireditev letos odpadla, nagrade pa bodo iz Cinkarne Celje dostavili na šole.

Izdelke mladih ustvarjalcev najdete na spletni strani Cinkarne Celje.

M.I.