Sožalje in sporočilo podpore župana Matije Kovača prebivalcem partnerskega mesta Gaziantep

Slika je simbolična. Foto: pixabay.com.

Gaziantep,  partnersko mesto Mestne občine Celje v Turčiji, je v ponedeljek prizadel katastrofalen potres, ki je terjal številna življenja, mnogo ljudi je ranjenih, materialna škoda je ogromna. Vodstvu  partnerskega mesta so ob tej tragediji izrekli sožalje zaradi številnih človeških žrtev in vzpodbudili zbiranje humanitarne pomoči, ki jo v Sloveniji zbirata Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas za prizadeto območje v jugovzhodni Turčiji. 

“Pretreseni smo ob slikah in posnetkih, ki prihajajo iz vaše države ter posledicah uničujočega potresa, ki je prizadel vaše mesto Gaziantep. Svojcem žrtev izrekamo iskreno sožalje in v teh težkih trenutkih sočustvujemo s prebivalci našega partnerskega mesta. Upamo, da bo ob odzivu in pomoči mednarodne skupnosti odpravljanje posledic potresa čim hitrejše in doživljanje posledic tragedije čim manj boleče.  Podporo in pomoč vam nudimo vsi prijatelji iz Celja. V mislih smo z vami in prosimo, da nam sporočite na kakšen način vam lahko najbolj pomagamo,« je županji mesta Gaziantep zapisal župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

Na Mestni občini Celje preverjajo, kakšna vrsta pomoči bi partnerskemu mestu Gaziantep najbolj koristila. Če občanke in občani Mestne občine Celje želijo pomagati, naj se obrnejo na humanitarni organizaciji celjsko območno združenje Rdečega križa Slovenije in Župnijsko Karitas Celje.

Mestna občina Celje in mesto Gaziantep sta listino o prijateljstvu in sodelovanju podpisala leta 2014. Delegacija Gaziantepa je Celje nazadnje obiskala lani poleti. Na Glavnem trgu je replika antičnega mozaika iz Celeie, ki so ga za Mestno občino Celje izdelali mojstri iz Gaziantepa.

Podatki za nakazilo humanitarnega prispevka ob potresu v Turčiji in Siriji v okviru Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas:

TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

SI56 0310 0111 1122 296

Sklic: SI00-96891

Namen: »Potres Turčija in Sirija«

Koda namena: CHAR

Uporabniki mobilnih storitev A1 Slovenija, Telekom Slovenije, @telemachsi in T-2 d.o.o. lahko prispevate tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

TRR račun Slovenske Karitas. Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 626

Namen: Potres Turčija-Sirija

Koda namena: CHAR

Tudi prek Slovenske Karitas je mogoče pomagati s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov.

Mestna občina Celje