Sprejeta novela zakona o pravilih cestnega prometa – med drugim znižane kazni za prehitro vožnjo in zvišane kazni za telefoniranje med vožnjo!

Foto: pixabay.com

V petek je bila v državnem zboru sprejeta novela zakona o pravilih cestnega prometa. Novela znižuje kazni za prehitro vožnjo ter zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Obenem uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. 46 poslank in poslancev je glasovalo za novelo, proti je bil eden.

Se pa z novelo določa tudi pogoje z udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor sodijo skiroji, rolke na elktrični pogon in invalidski vozički. Tako bodo vozniki teh vozil morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Tam kjer pa teh prometnih površin ni ali pa da niso prevozne, bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

 

Tako morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti voznik in potnik na kolesu na lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon med vožno ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.

Novela zakona ureja tudi strožjo obravnavo voznikov, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu, ter tistih, ki se priključijo vozilu s prednostjo. Prav tako je z novelo določena primernost bočne razdalje 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijska določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Z novelo zakona pa se razširja tudi nekatera pooblastila občinskih redarjev ter cestninskih nadzornikov.