Sramotno: Z groba ukradli doprsni kip Rista Savina in povzročili za 10.000 evrov škode

Foto: Policijska uprava Celje

Včeraj je bil z groba na pokopališču Žalec s strani neznanega storilca ukraden doprsni kip znanega skladatelja Rista Savina oziroma s pravim imenom Friderika Širca. Z dejanjem je po podatki Policijske uprave Celje storilec povzročil za 10.000 evrov škode.

Svojo življenjsko pot je Risto Savin pričel 11. julija 1859 pod pravim imenom Friderik Širca hiši številka 6 v Žalcu, ki je bila zgrajena že davnega leta 2669. Bil je zadnji izmed šestih otrok v družini Ernesta in Barbare rojene Žuža. Ker je že v otroštvu rad prepeval je tudi njegovo kasnejše življenje zaznamovala glasba.

Ljudsko šolo je najprej obiskoval v Žalcu in nato še v Celju. S šolanjem je nadaljeval v Ljubljani na realki, kjer se je zelo zanimal za glasbo in veliko manj za šolske predmete. Prepeval je tudi na koru in se učil igranja klavirja. V glasbeni svet ga je vpeljal upokojeni učitelj Mihael Vučnik, ki je živel pri bratu v Žalcu. Že pri 14 letih je uglasbil cerkveno zborovsko skladbo, ki so jo na žalskem koru zelo radi prepevali.

M.I.