Stanje glede Covid-19: Covid oddelki so se znašli na mejah zmožnosti

Foto: twitter

Nova24TV poroča, da je bilo včeraj opravljenih 4.442 PCR testiranj ter 31.650 hitrih antigenskih testov. Potrjenih je bilo s PCR testi včeraj 949 novih okužb. V največji bolnišnici opozarjajo: “Vedno moramo iti naprej, ne pozabimo, da je pomlad vedno po zimi. Ekipe Covid oddelkov in druge dežurne ekipe osrednje bolnišnice bodo tudi prvomajske praznike preživele v službi.” Obenem opozarjajo, da trenutna statistika ne kaže obetavno in poudarjajo, da naj pazimo nase in na naše bližnje.

 

Iz diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) ljubljanskega kliničnega centra sporočajo: “Tudi mi se veselimo kave na terasi in upamo na poletni dopust. Do takrat pa bomo opravljali svoje poslanstvo.” Tam se je v četrtek zdravilo 113 pacientov s COVID.19. So pa od 9. novembra, ko je oddelek sprejel prvega pacienta pa do četrtka skupno sprejeli že kar 875 pacientov.

Na DTS so v tem obdobju oživeli kar nekaj sprememb. Postali so verjetno največji COVID oddelek v državi. “Odprli smo intenzivno terapijo in povečali njene kapacitete do današnjih 34 postelj za paciente z najhujšim potekom COVID-19, tudi tiste, ki potrebujejo zunajtelesni krvni obtok. Relativno majhna, vendar pomembna enota je polintenzivni oddelek oz. intenzivna nega. Tu je 14 postelj za paciente, ki imajo zelo hud potek bolezni, vendar ne potrebujejo ventilatorja ali ga ne potrebujejo več. V treh velikih halah pa domujejo navadni oddelki, ki lahko sprejmejo do 76 pacientov.”

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo