Že meseca aprila leta 2018 je ministrica v odhodu Vesna Györkös Žnidar na tiskovni konferenci opozorila, da s poletnimi temperaturami ne prihaja samo piknik sezona, ampak tudi nov migrantski val. Da besede ministrice še kako držijo je po navajanju portala Domovina kazal takratni obisk Boštjana Šefica na Hrvaškem, kjer je izjavil, da na pragu Evrope čaka 50.000 migrantov.

V kolikor bi se pojavil nov migrantski val bi največje breme ponovno nosili v Beli Krajini, kjer se kljub umiritvi zadev po prvem migrantskem valu že tri leta spopadajo s to perečo problematiko. V začetku migrantske krize je ilegalne prestope državne meje podpirala celo županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič, saj je takrat od vlade zahtevala umik tehničnih ovir z meje. Šla je celo tako daleč, da je nezakonito preprečila referendum o postavitvi migrantskega centra. Sedaj pa ista županja prebivalcem Črnomlja na dom pošilja obvestila, kako ravnati ob primeru srečanja z migranti. Ob tem se upravičeno pojavlja dvom, če zadeve niso namenjeni samo predvolilni propagandi županje ob bližajočih se lokalnih volitvah.

Foto: spletna stran nova24tv.si

V Civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Beli Krajini (v nadaljevanju Civilna iniciativa), ki jo vodi mag. Maja Kocjan, so prepričani, da vsi ti dogodki kažejo, da zadeve postajajo zelo resne. Za portal Domovina je Kocjanova  že  aprila letos povedala, da se polovica Bele Krajine še niti ne zaveda, kaj to prinaša, niti ne občutijo tega toka, druga polovica pa to res občuti, saj so migranti vsak dan na dvoriščih, gozdovih, cestah. Civilna iniciativa je še zavzela stališče, da v primeru neukrepanja županje sami prevzamejo odgovornost do svojih občanov in bodo izvedli ukrepe, ki jih bodo zaščitili ob morebitnem novem migrantskem valu.“Izjave županje so v zadnjih dveh letih popolnoma kontradiktorne. Najprej je poskušala vzpostaviti prehodno registracijski center. Potem je nasprotovala referendumu, na katerem bi ljudje odločili o tem centru, s tem dopisom pa je dejansko priznala, da je naredila napako in da zadeve niso tako nedolžne,” je za portal Domovina še dodala Kocjanova.

Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov državne meje so se v Civilni iniciativi odločili, da vse, ki jim ni vseeno kdo vstopa v našo državo povabijo na miren protest, na katerem bodo izrazili nestrinjanje s tem, da se še vedno dopušča nezakonite migracije ljudi, ki ne prihajajo iz ogroženih območij in predvsem migracij ljudi, ki se niso pripravljeni prilagoditi kulturnemu okolju v katerega prihajajo.

 

M.I.