Stanovalci Pegazovega doma še vedno radi preverijo kaj vse se nahaja na knjižnih policah

Foto: Pegazov dom

V Sloveniji in drugod po svetu 23. aprila praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Sam praznik je zelo močno oziroma tesno povezan s književnostjo saj se na ta dan spominjamo smrti dveh velikih književnikov. Tega dne leta 1616 sta preminula Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Sam svetovni dan književnosti je posvečen tudi promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

Svetovni dan knjige so praznovali tudi oskrbovanci Pegazovega doma, saj so obiskali Knjižnico Rogaška Slatina. Tam jih je prijazno sprejela direktorica mag. Nataša Koražija, ki jim je predstavila knjižnico in jih pospremila med knjižnimi policami. Tako so si oskrbovanci lahko ogledali otroški oddelek, domoznanski oddelek, razstavo ob dnevu Zemlje, razstavo Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha 1941-1945, vse do časopisne čitalnice. Udeleženci, ki so se odločili za obisk knjižnice so bili presenečeni nad velikostjo, svetlostjo in prostornostjo same knjižnice. Tako so kljub uporabi hodulj in invalidskih vozičkov z lahkoto manevrirali med knjižnimi policami.

Foto: Pegazov dom

Stanovalci Pegazovega doma so tudi izvedeli, da knjižnica drži kar 70.000 enot gradiva za otroke, najstnike in odrasle. Tako imajo v knjižnici knjige, revije, DVD-je, risanke, filme in strokovno literaturo. Prav tako so se seznanili s podatkom, da ima knjižnica 3000 vpisanih članov. V knjižnici organizirajo različne prireditve za otroke in odrasle in želijo, da je knjižnica namenjena tudi druženju in izobraževanju ne le izposoji gradiva. Na koncu so stanovalci Pegazovega doma posedeli v čitalničnem kotičku, kjer so ob prijetnem klepetu popili sok.

Foto: Pegazov dom

Stanovalci so povedali, da najraje posegajo po zgodovinskih romanih in da so zelo veseli, da imajo v knjižnici brezplačno članstvo. Gospod Plemenitaš je v knjižnici povprašal, če imajo kakšno knjigo katere avtor je Boris Pahor, gospod Kliček pa se je zanimal predvsem za različne leksikone. In tako so stanovalci Pegazovega doma preživeli še en lep dan.

M.I.