Stari grad Celje bo ob svetovnem dnevu avtizma zasijal v modri barvi

Generalna skupščina Združenih narodov je 2. april razglasila za svetovni dan avtizma. S tem dnevom želijo družbo spodbuditi k boljšemu razumevanju avtizma, zato želijo k sodelovanju privabiti voditelje in odločevalce, da vzpodbudijo šole, da bi le-te odprle svoja vrata otrokom, dijakom in študentom z avtizmom. Prav tako želijo spodbuditi javne urade, velika in majhna podjetja, da si vzamejo čas in se poučijo o avtizmu in da začnejo zaposlovati osebe z avtizmom ter da se uredi popolna integracija oseb z avtizmom v družbo. V ta namen bo Stari grad Celje zasijal v modri barvi.

S tem se bodo na Mestni občini Celje pridružili tradicionalnemu dogodku, s katerim želi Zveza NVO za avtizem Slovenije ozavestiti družbo o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic oziroma uresničiti cilje, ki si jih je zadala Generalna skupščina Združenih narodov z razglasitvijo mednarodnega dneva avtizma.
Vse osebe z avtizmom, naj bodo to otroci ali odrasli so lahko zelo kreativni, vendar pri svojem ustvarjanju potrebujejo veliko razumevanja in podpore. V Sloveniji žal za te osebe še vedno ni ustrezno poskrbljeno, Mestna občina Celje se je odločila, da se bo pridružila temu dogodku, ker si želijo, da bi država vendarle prisluhnila stiskam in težavam ljudi z avtizmom. Na občini so izrazili tudi pričakovanje, da država ustvari pogoje, ki bi osebam s to boleznijo zagotovili dostojno življenje in enake možnosti za sobivanje v družbi.

Foto: Božidar Močnik

Na Zvezi NVO za avtizem Slovenije so zelo zadovoljni, da se na njihov poziv za sodelovanje vsako leto odzove več občin. Tako so v Celju že v lanskem letu ob tem dnevu Staremu gradu nadeli modro barvo. Poleg Starega gradu v Celju so bili modro obarvani še nekateri drugi gradovi in pomembne javne zgradbe v Ljubljani, Žalcu, Novi Gorici, Mariboru, Kopru in še nekaterih drugih mestih.
Seveda se v modro barvo ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu obarvajo tudi nekatere pomembne zgradbe po svetu. Tako ta dan postanejo modre zgradbe kot so Empire State Building v New Yorku, Willis Tower v Chicagu, CN Tower v Torontu, Sydneyska opera v Avstraliji in tudi Niagarski slapovi v Kanadi.
 
M.I.