Marko Juhant, specialni pedagog je slovenski javnosti že dobro znan. Svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki s konkretnimi primeru iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše, ki naj ne bodo le varuhi otrokovih pravic, ampak predvsem dolžnosti.  V minulih dneh je obiskal Štajerski val.

V radijskem pogovoru je poudaril, da si vsi starši želimo biti najboljši, ampak otrok potrebuje običajnega starša z vsemi napakami, ob katerih se otrok nenehno uči, če se z njim pogovarjamo.  Povedal je, da je lahko imeti otroka rad ter mu popuščati, da dela kar hoče ter da je težko imeti otroka toliko rad, da od njega zahtevaš, da sodeluje, se uči različnih spretnosti, vztrajnosti in lepega vedenja. Marko Juhant je prepričan, da je za obnašanje otrok ključna domača vzgoja.

Poudaril je, da otroci sami rastejo, vzgajajo se ne sami, moramo jih mi ter da je edini čas v katerem lahko vzgajamo danes, ne jutri, samo danes in ga ni čez dober zgled.

Marko Juhant je pojasnil, da imajo otroci le ob jasnih in trdno postavljenih omejitvah občutek varnosti, zaupanja in pripadnosti. Da naj bodo starši veseli, če imajo trmastega otroka, saj imajo vztrajnega otroka, le usmeriti ga morajo. Obenem predlaga uvedbo tedna samostojnosti, ko mame ni oziroma je križem rok. Marko Juhant se je v radijskem pogovoru razgovoril tudi o svoji mladosti, o družini in o vzgoji obeh otrok, tudi o tem kako preživlja prosti čas.

Vir: štajerskival.si