Stranka SDS vlado poziva, da izpolni obljube ter zavezo za izboljšanje finančnega položaja upokojencev

Foto: nova24tv.si

V največji opozicijski stranki SDS so prepričani, da sta se po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice sta se finančni in socialni položaj upokojencev drastično poslabšala. Veliko vlogo pri tem igrajo neizpolnjene obljube oziroma zaveze, ki so jih koalicijske stranke dale upokojencem. 

Čeprav se koalicija hvali s po njihovem zgodovinskim dvigom pokojnin, pri tem zamolčijo pomembno dejstvo, da je ta t. i. »zgodovinski« dvig posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin. Glede na drastične podražitve hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin veljavna redna uskladitev pokojnin kot zakonska zaveza ne zadošča za pokritje dejanskih potreb za preživetje upokojencev. Hkrati pa se ob tem zakriva tudi realno nižje pokojnine, ki so jih zaradi neizpolnjenih vladnih obljub prejeli upokojenci, so prepričani v SDS.

“Redna uskladitev pokojnin je bila v mesecu februarju 2024 izvedena v višini 0,6 %, kar je skupaj 8,8 %, vendar če pogledamo zgolj položnice za električno energijo, so bile januarja letos v primerjavi z lanskim letom ponovno višje in to kar za 12 %. Z letom 2024 pa morajo tako zaposleni kot upokojenci plačevati še obvezni zdravstveni davek oziroma prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. T. i. ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je torej sedaj izkazala kot še ena izmed prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila predvsem državljane z najnižjimi dohodki, kamor sodijo tudi upokojenci,” so zapisali v SDS.

Največja opozicijska stranka, je zato na temo zahtev po izpolnitvi koalicijskih zaves sklicala sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V sklicu še poudarjajo, da je Golobova vlada konec leta 2022 javnost, predvsem pa upokojence zavajala s predčasnim dvigom pokojnin, ki ga v praksi ni bilo. Upokojencem je bil namreč izplačan zgolj dvakratni draginjski dodatek, najrevnejši med njimi so takrat prejeli dodatek v višini zgolj 13 evrov, kar je ob že tako težkem socialnem in gmotnem položaju upokojencev sramotno malo, lahko bi rekli, da gre tudi za norčevanje vlade iz najrevnejših upokojencev. 

Ker je položaj slovenskih upokojence vse slabši so omenjenemu odboru predlagali tudi sprejetje dveh sklepov. In sicer:

1.     Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 % mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023, in s tem izpolni svoje obljube.

2.     Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa izredno uskladi pokojnine v višini 4,5 %. 

Vir: SDS