Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin pravi, da je mariborska občina trenutno zelo ogrožena, saj so na drugem mestu po številu okuženih glede na število prebivalcev. Pri tem izraža zaskrbljenost, saj je v tem trenutku odsotnih iz delovnega mesta v njihovi ustanovi kar 887 zaposlenih, med njimi je velik delež okuženih s covidom-19 in tistimi s karantenskimi odločbami, ogromno kadra pa je na bolniškem staležu zaradi izgorelosti. “Še enkrat opozoril, da zdravstveno osebje, ne samo v naši bolnišnici, ampak pravzaprav v vseh bolnišnicah in drugih ustanovah v Sloveniji je na robu izčrpanosti,” je opozoril Vogrin. Na spletni strani e-uprave je na prvi dan testiranja v Veliki Britaniji, v Sloveniji že na voljo spletni obrazec, s katerim lahko državljani izrazijo interes za cepljenje proti covidu-19. Vlogo je mogoče oddati s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila ali brez, je na novinarski konferenci napovedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da so ponedeljek opravili 6158 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1627 okužb, delež pozitivnih testov pa je znašal 26,4 odstotka. Po številu okužb trenutno izstopa najbolj jugovzhodni del države, medtem ko jih je bilo v Krškem 79 na novo okuženih, v Novem mestu pa 40. “Močno zaskrbljujoče pa je, da se ponovno krepijo žarišča ob Ljubljani, kjer je 176 novookuženih,” je poudaril in pojasnil, da je bilo v Šmartnem pri Litiji kar 45 novih okužb. Doslej so v Sloveniji potrdili 87.915 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1862 bolnikov s covidom-19.

 

V ponedeljek so v bolnišnice sprejeli kar 136 novih bolnikov s covidom-19, medtem ko so v domačo oskrbo odpustili  le 86 bolnikov. Iz bolnišnice je bilo skupno že odpuščenih 4050 bolnikov. V bolnišnicah se trenutno zdravijo 1304 covid-19 bolniki, od tega jih 193 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je 14 več kot dan prej oziroma je tudi največ doslej v enem dnevu. V domovih za ostarele trenutno beležijo skupno 284 okužb.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.