Strokovnjak za ustavno pravo Jan Zobec prepričan, da gre v primeru ustavne obtožbe zoper Janeza Janšo za globoko averzijo in nestrinjanje z vsem kar naredi!

Vrhovna sodnika Jan Zobec in Barbara Zobec. (Foto: Radio Ognjišče)

Na vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Janeza Janšo se je odzval tudi nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. Ob tem je strokovnjak za ustavno pravo Jan Zobec zapisal: “Ob hitrem branju dobiš vtis, da gre za globoko averzijo do obtoženih. Eno globoko nestrinjanje z vsem, kar naredijo.” V primeru te ustavne obtožbe gre za sedmi primer, doslej jih je bilo vseh šest neuspešnih.

V zadnjem primeru ustavne obtožbe gre še za en obupan poskus levice, da bi zamenjala oblast, saj so jim v zadnjem času propadle tri interpelacije ministrov in konstruktivna nezaupnica.

Glede ustavne obtožbe zoper Janeza Janšo sta se v oddaji Tema dneva pogovarjala tudi voditelj Luka Svetina in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. Sogovornika sta povedala, da je bilo doslej vseh šest ustavnih obtožb neuspešnih, o zadnji pa Jan Zobec pove: “Težko špekuliram, kakšno bo glasovanje. Intimno prepričanje je, da s to ustavno obsodbo ne bo nič in zadeva ne bo prišla pred Ustavno sodišče”.

Kljub vsemu nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec v tem primeru ne vidi tehnik razlogov za takšno potezo opozicije. Ob tem je Zobec prepričan, da bi o zlorabi ustavne obtožbe za politične namene govorili, če bi bila ta v Državnem zboru izglasovana in “bi ustavno sodišče presodilo, da gre za zlorabo.”

Jan Zobec je v oddaji še dodal, da so bile v preteklosti vložene zelo resne ustavne obtožbe, ko vlade niso spoštovale odločb Ustavnega sodišča. Ena od takšnih ustavnih obtožb je doletela tudi Marjana Šarca, ker ni spoštoval odločbe Ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šolskih zavodov. V primeru hudih kršitev odločb Ustavnega sodišča si lahko predsedniki vlade »zaslužijo« ustavno obtožbo.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo