Za gripo vsako leto zboli okoli 15 odstotkov populacije. Ker je vpliv novega koronavirusa na gripo še ne znan, strokovnjaki pozivajo k cepljenju tako ranljivih skupin kot tudi vseh ostalih. Cepljenje namreč ostaja eden najpomembnejših ukrepov proti okužbi, pripomore pa tudi k lažjemu poteku bolezni.

Cepljenje je najpomembnejši ukrep za preprečevanje gripe, je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja Centra za geriatrično medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Gregor Veninšek. Gripe sicer ni mogoče popolnoma preprečiti, zmanjšati pa je mogoče tveganje za okužbo in omiliti potek bolezni. Imunost po cepljenju traja okoli štiri mesece, zato svetuje čim prejšnje cepljenje, saj bodo tako prebivalci imuni tudi ob koncu sezone gripe.

Zaščita, ki jo nudi cepljenje, je odvisna od seva gripe. Cepljeni bolniki, ki zbolijo, pa imajo lažji potek bolezni. Tako redkeje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, manj je kasnejših zapletov, nižja pa je tudi smrtnost, je povzela Mateja Logar iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

K preprečevanju okužbe sicer pripomorejo tudi ukrepi, priporočeni v boju proti koronavirusu. Veninšek tako svetuje, naj se ljudje ne zadržujejo v slabo zračenih vlažnih prostorih, še posebej, če se tam nahaja več ljudi. Prav tako svetuje, naj ljudje držijo zadostno medsebojno razdaljo, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se z rokami ne dotikajo oči, nos in ust. Sicer pa je pomemben tudi zdrav življenjski slog in redna zmerna telesna aktivnost, je še dodal.

Avtor Demokracija, več lahko preberete tukaj.