V članku “Veste, da z uporabo aplikacije FaceApp tvegate zlorabo osebnih podatkov?” avtorja A.B. lahko beremo, da se je pred kratkim v svetu znanosti in tehnologije pojavila nova aplikacija – FaceApp, s katero lahko hitro izveste kako boste izgledali ko boste stari. A strokovnjaki po poročanju spletnega portala 24ur.com svarijo, da z uporabo aplikacije na stežaj odpirate vrata potencialnim zlorabiteljem vaših osebnih podatkov ter proti temu kasneje ne boste mogli storiti nič.

Leta 2017 je rusko podjetje Wireless Lab lansiralo spletno aplikacijo FaceApp za operacijske sisteme Android in iOS, ki preko tehnologije nevronskega omrežja samodejno ustvari realistične transformacije obrazov na fotografijah. Z uporabo aplikacije lahko iz vaših fotografij ustvarite smejoč obraz, izgledate starejše, mlajše ali pa spremenite spol.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko uporaba aplikacije resno ogrozi zasebnost. Ko jo enkrat uporabite, ima neomejen in neposreden dostop do vsebine, ki se nahaja v vaši kameri, aplikacija pa lahko vaše fotografije uporablja še dolgo potem, ko aplikacijo izbrišete s svojih pametnih naprav. V drobnem tisku licenčnih pogojev je zapisano, da se uporabnik aplikacije v trenutku strinjanja z danimi pogoji strinja tudi s tem, da lahko podjetje Wireless Lab s svojimi podružnicami – med katerimi je tudi aplikacija Snapchat ter ostale partnerske aplikacije, vaše fotografije, osebne preference in vaš glas uporabijo na katerikoli platformi za nadaljnje raziskovalne namene.

Po poročanju zgoraj omenjenega spletnega portala naj bi, kot piše Forbes, rusko podjetje Wireless Lab imelo dostop do podatkov že 150 milijonov ljudi.

Članek “Veste, da z uporabo aplikacije FaceApp tvegate zlorabo osebnih podatkov?” je dosegljiv tukaj: https://www.24ur.com/popin/zanimivosti/z-uporabo-aplikacije-faceapp-tvegate-zlorabo-osebnih-podatkov.html