Študijsko leto 2021/2022 v predavalnicah ob izpolnjenem PCT pogoju

Foto: Pixabay.com

Državna sekretarja dr. Mitja Slavinec z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in mag. Franc Vindišar z Ministrstva za zdravje sta na včerajšnjem sestanku z rektorji univerz, Skupnostjo samostojnih visokošolskih zavodov, Študentsko organizacijo Slovenije in predstavniki študentskih domov govorila o izvedbi študijskega leta 2021/2022.

Državni sekreter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec je uvodoma izpostavil, da se bo študijski proces izvajal v predavalnicah, ob upoštevanju PCT pogoja, torej prebolevnosti, cepljenja ali testiranja. V skladu z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT pa bodo študenti lahko opravljali tudi obvezno tedensko testiranje s testi HAG za samotestiranje. Presejalno samotestiranje velja en teden in velja za študij, študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni.

»Pri tem si želimo, da bi izpolnjevanje pogoja PCT temeljilo na cepljenju, saj je le to dolgoročen odgovor na epidemiološko situacijo. Znanost je rešitev v obliki cepljenja ponudila, vsi skupaj v visokošolskem prostoru pa si moramo prizadevati, da se bo rešitev tudi uporabila,« je poudaril dr. Slavinec.

Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih začel v živo 1. oktobra v predavalnicah. V primeru poslabšanja stanja na posameznem visokošolskem zavodu pa ima le-ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe.

Dr. Slavinec se je zahvalil vsem deležnikom za prizadevanja za višjo precepljenost, ki bistveno prispeva k varnemu izvajanju študijskega procesa. Ob tem je izpostavil dobro prakso organizacije cepilnih mest v bližini fakultet in študentskih naselij s strani Univerze v Ljubljani, ki prispeva k varnemu začetku študija v predavalnicah.

Državni sekretar Ministrstva za zdravje mag. Franc Vindišar je glede precepljenosti študentov v starosti od 18 do 24 let opozoril na pozitivne trende. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50% celotne generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42%. Pričakuje se, da se bo delež precepljenosti v generaciji in med študenti še povečeval. »Glede na podatke in trende je treba pohvaliti visokošolski prostor, ki je bil pri aktivnostih za cepljenje relativno uspešen« je poudaril mag. Vindišar.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport