Svetniki SD že v začetni fazi nasprotujejo gradnji Kristalnega stolpa v Rogaški Slatini

Slika je simbolična. (Foto: pixabey)

V sredo je zasedal občinski svet Občine Rogaška Slatina na katerem so obravnavali tudi spremembo in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPPN) za postavitev sto metrov visokega stolpa Kristal ob vhodu v Rogaško Slatino.

Po poročanju Novega tednika so svetniki SD zahtevali umik te točke dnevnega reda, ker naj bi občina pridobila 6 soglasij od potrebnih 13. Ker svetniki SD s svojim predlogom niso uspeli so pri tej točki sejo občinskega sveta zapustili.

Na seji je zasnovo stolpa predstavil arhitekt Nande Korpnik, ki je izpostavil, da bo stolp močno zaznamoval vstop v Rogaško Slatino. Po besedah arhitekta gre za stavbo s skromno površino in pri kateri je pomembnejša višina stavbe kot prostornina. Po načrtih bi naj imel stolp na vrhu dve stekleni razgledišči, do katerih bi vodili dve dvigali. Stolp bi naj imel tudi v enem nadstropju kavarno s 50. sedeži. Najpogumnejšim obiskovalcem bo omogočen tudi vzpon na streho stavbe. Po besedah arhitekta bi lahko bil stolp zgrajen iz betona, ki je primernejši gradbeni material kot jeklo.

Po mnenju mag. Andrejke Flucher iz svetniške skupine SD bi naj občina neprimerno izvedla aritekturni natečaj za idejno zasnovo stolpa, ker bi ga naj v času poletnih počitnic objavila le na slovenskem in evropskem portalu javnih naročil. Pri očitkih občini je še navedla, da bi občina raje denar namenila za kaj bolj pomembnega.

Njene navedbe je zanikal župan mag. Branko Kidrič, ki je prepričan, da je bil natečaj idejne zasnove projekta izpeljan tako, da se je lahko nanj prijavil vsak, ki je imel za to interes. Tudi rok za prijavo je bil po besedah daljši kot ga predvideva zakon. Na očitke je odgovoril tudi v smeri, da si bo občina po pridobitvi projektne dokumentacije in potrebnih dovoljenj  vzela leto dni za premislek in bo šele potem nadaljevala s projektom. Župan je tudi prepričan, da bodo takrat na trgu tudi drugačne razmere zato bo občina še enkrat pripravila finančni načrt projekta.

Avtor: TS

Vir: Novi tednik