Ljubljana, 4. marec 2021 – Po besedah vodje strokovne skupine dr. Mateje Logar v oddaji Tema dneva, se svetovalna skupina trenutno spopada z izzivi kako določene nepriljubljene ukrepe med državljani, ki jih sami sprejmejo in predlagajo vladi vpeljati v življenje, da bodo najmanj obremenjujoči za ljudi in hkrati najbolj učinkoviti. Zaradi tega je po besedah dr. Logarje še kako potrebno, da vladna svetovalna skupina predlagane ukrepe dobro obrazloži in predstavi ljudem. Ob tem je še dodala, da je potrebno ljudem povedati, da so sami najpomembnejši, da so ukrepi sprejeti za zaščito njih samih ter, da lahko sami naredijo največ za zajezitev širjenja epidemije.

Pri nas so torek opravili 6212 testiranj, od tega je bilo 1209 oseb pozitivnih, kar pomeni 19,5-odstotka. V torek je bilo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 516 oseb, od katerih jih je 86 potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 54 oseb, 11 oseb pa je umrlo. V Sloveniji je 7-dnevno povprečje trenutno 761 okužb, po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo doslej pri nas cepljenih 123.087 oseb. Pri tem je potrebno povedati, da prihaja pri osveževanju tega podatka do zamud, zato nekateri mediji poročajo o »izginulih« odmerkih cepiva.

Po besedah Jelka Kacina v Sloveniji danes lahko pričakujemo novo pošiljko s 24 tisoč odmerki cepiva AstraZeneca. Trenutno je na zalogi 15 tisoč odmerkov cepiva, ki so namenjeni cepljenju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Slovenija lahko v mesecu marcu pričakuje do sto tisoč odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca.

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar je včeraj opravil pogovor z vsemi direktorji zdravstvenih ustanov. Kacin je ob tem povedal, da so trenutno zadovoljni s potekom cepljenja pri nas. Velika količina cepiva AstraZeneca bo omogočila, da bomo lahko kmalu cepili veliko ljudi, zato pričakuje do konca junija 50 odstotkov cepljenih oseb. V Sloveniji pričakujemo še cepivo proizvajalca Johnso&Johnson, ki bi ga naj EMA potrjevala prihodnji teden.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo