Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, ki letos poteka pod geslom “Resnični junaki”. V luči pandemije COVID-19, ki pomeni velik izziv za vse humanitarne operacije, je namenjen promociji solidarnosti in sodelovanju tudi v času največjih kriz.

Na današnji dan pred 17-imi leti je v terorističnem napadu na sedežu OZN v Bagdadu življenje izgubilo 22 humanitarnih delavcev, vključno z nekdanjim visokim komisarjem OZN za človekove pravice in posebnim predstavnikom za Irak Sergiom Vieira de Mellom. Generalna skupščina OZN je 19. avgust razglasila za svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem, ki potrebujejo pomoč, kot humanitarnim delavcem, ki se v središču konfliktov, vojn in nasilja vsak dan soočajo z nevarnostmi, da bi nesebično pomagali ljudem v stiski.

Letošnji svetovni dan humanitarnosti pod geslom “Resnični junaki” (“Real-Life Heroes”) je posvečen humanitarnim delavcem, ki se v luči pandemije COVID-19 srečujejo s še večjimi izzivi pri svojem delu kot sicer in kljub temu opravljajo izjemno delo. Svetovni dan humanitarnosti je priložnost, da se zahvalimo ljudem, ki so svoje življenje posvetili pomoči drugim in obeležimo to, kar jih dela edinstvene in posebne.

Ob tej priložnosti želimo opozoriti na posebno poslanstvo humanitarnih delavcev in predstaviti primere, pri katerih sodelujejo tudi slovenski izvajalci mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, ki nesebično skrbijo za dobrobit najbolj pomoči potrebnih.

Med slovenskimi projekti, ki se trenutno odvijajo v partnerskih državah in so usmerjeni v humanitarno pomoč, velja izpostaviti predvsem projekte slovenskih nevladnih organizacij: dva projekta v Libanonu, posvečena sirskim beguncem, ter projekt v Ugandi, ki je namenjen skrbi za zmanjševanje lakote in preskrbo s pitno vodo. V teku so tudi projekti ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti, in sicer projekt protiminskega delovanja v Bosni in Hercegovini, projekt psihosocialne pomoči žrtvam konfliktov in celostne rehabilitacije v Gazi in na Zahodnem bregu, projekt izobraževanja o nevarnostih min in eksplozivnih ostankov vojne za sirske begunce v Jordaniji ter projekt psihosocialne dobrobiti otrok iz Ukrajine.

Slovenija poudarja pomen spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, humanitarnih načel in splošnih načel dobrega humanitarnega donatorstva. Naša prizadevanja so usmerjena v zagotavljanje pomoči državam in ljudem v jedru humanitarnih kriz – Sirija, Jemen in druge države Bližnjega vzhoda, Podsaharska Afrika, kot tudi v nudenje pomoči državam, ki se soočajo z velikim pritokom beguncev.

Humanitarno pomoč zagotavlja preko mednarodnih organizacij, predvsem iz sistema Združenih narodov, preko Mednarodnega odbora Rdečega križa ter Mednarodnega združenja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Poleg tega nudi humanitarno in postkonfliktno pomoč tudi preko ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti, Uprave RS za zaščito in reševanje, nevladnih organizacij in drugih ustanov.

 

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve