Teme o diplomah sodnikov za opozicijo nesprejemljive, med tem Jan Zobec Maši Kociper pod “nos pomoli” svojo diplomo!

Foto: Nova24TV

Seje odbora za pravosodje se je včeraj udeležil tudi vrhovni sodnik Jan Zobec, ki je izrazil prepričanje, da bi se moral s kvalifikacijo Branka Masleše ukvarjati Sodni svet. Prav tako je Zobec izrazil, da razume Sodni svet saj ni nikjer določbe, ki bi določala ukrepanje v primeru, da se pojavi sum o neustreznosti izobrazbe posameznega sodnika, ki je imenovan na to funkcijo. Kljub vsemu je prepričan, da v primeru, da Sodni svet takšnega sodnika pušča na svoji funkciji krši evropsko konvencijo, krši ustavo in listine o temeljnih človekovih pravicah EU, je še prepričan Jan Zobec.

Sodni svet bi moral začeti postopek za presojo ustavnosti in opozoriti na protiustavno pravno praznino,” je poudaril Zobec. S to izjavo je Zobec precej razburil Mašo Kociper, ki je prepričana, da je s to izjavo pod vprašaj postavil vse sodbe in zadeve v katerih je kadarkoli sodil Branko Masleša, kar je zanjo katastrofa. Po tem se je tudi sama pridružila obstrukciji seje, ki so jo izvedli opozicijski poslanci.

Seja Odbora za pravosodje je danes pokazala, da se v Državnem zboru nekaterih tem ne sme odpirati in to je tudi tema glede ustrezne izobrazbe vrhovnega sodnika Branka Masleše. Med tem, ko je v imenu predlagatelja Dejan Kaloh SDS predstavil točko, ki je govorila o učinkovitosti in ugledu ter nepristranskosti sodišč, so v opoziciji to pospremili s kritikami in obstrukcijo. Maša Kociper je bila mnenja, da gre še za en napad stranke SDS ba sodno vejo oblasti. Prav tako je dejala, da se je s Tino Heferle dogovarjata ali bodo sejo v opoziciji obstruirali. Od predsednika odbora je zahtevala, da se točka umakne iz seje odbora, saj naj bi prihajalo do vpletanja v sodno vejo oblasti in kršenja načela delitve oblasti. Kociprovi se je zdelo neprimerno, da se razpravlja o točno določenem sodniku, ker naj bi pokazal vse dokumente in se ji zdi neprimerno, da se dvomi v te dokumente. Poleg tega jo je zmotilo tudi, da se omenja predsednika Okrajnega sodišča Marjana Pogačnika, ker je bil ta njen nekdanji šef.

Seje se je udeležil tudi Jan Zobec, ki ga je Kociprova pozvala, da naj pokaže tudi on diplomo in pravosodni izpit, ker je večkrat poudaril, da je to edina kvalifikacija s katero se lahko identificira sodnik. Zobec je segel v torbo in poslanki pokazal diplomo, kar pa se je izkazalo, da je sploh ne zanima.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV