Tino Mamić: “Janša je v resnici največja žrtev, saj so rezultati njegove vlade odlični, medtem ko so ga mediji naredili za največji problem v državi”

Foto: Zajem zaslona (YouTube/Demokracija)

Demokracija je po državnozborskih volitvah zbrala nekaj odzivov, urednikov, novinarjev in političnih komentatorjev. Ti so si skoraj edini, da se pričenja eksperiment zaradi katerega nas bo še bolela glava.

Metod Berlecnovinar, urednik in televizijski voditelj:

»Očitno je tranzicijski levici, t. i. globoki državi in z njimi povezanimi mediji še enkrat uspelo zmagati s pomočjo t. i. novega obraza, tokrat v podobi Roberta Goloba. Slovenski demokratski stranki pod vodstvom Janeza Janše je uspelo ponoviti rezultat iz prejšnjih državnozborskih volitev, ko je zmagala z veliko razliko.

A tokrat so se glasovi levega volilnega telesa (glede na vzporedne volitve) izrazito koncentrirali na Golobovem Gibanju svobode, zato je le-ta zmagala z veliko razliko. Posledično so stranke t. i. koalicije KUL velike poraženke tokratnih volitev. Tako SD, kot Levica sta močno poslabšali svoj položaj. Lista Marjana Šarca je tik pod volilnim pragom,  Stranka Alenke Bratušek pa se očitno poslavlja od Državnega zbora Republike Slovenije.

Nova Slovenije je glede na prejšnje volitve rahlo napredovala. Nedvomno pa se je precej slabo odrezala skupna lista Povežimo Slovenija, ki po vzporednih volitvah ni prebila parlamentarnega praga, a obstaja možnost, da bo po vseh preštetih glasovih vendarle prebila magično mejo štirih odstotkov, saj ima močno zaledje na podeželju. Čeprav se postavlja vprašanje, ali je bilo pametno, da se je nekdaj močna SLS povsem utopila v neki novi povezavi, ki ni imela izrazitega voditelja. Vsekakor je očitno, da je bilo podeželje tudi tokrat na moč  pasivno in da jih desnosredinske stranke niso uspele dovolj nagovoriti. In to kljub temu, da je vlada ogromno naredila prav za razvoj slovenskega podeželja.

Vsekakor je moč zaključiti, da so dominantni mediji odigrali pomembno vlogo pri tej veliki zmagi Gibanja svobode, tega novega eksperimenta, zaradi katere nas bo še vse močno bolela glava – tako nas državljane kot tudi celotno državo.«

Tino Mamić, odgovorni urednik tednika Domovina.

»Stranke politične desne sredine bodo morale na novo zastaviti svojo strategijo, saj kljub velikim medijskim investicijam niso naredile pričakovanega preboja. Sredinskih volilvcev niso prepričali, saj so ti večinoma glasovali za Svobodo.

Je pa največji poraz doživela levica oziroma leva koalicija Kul. To sicer ni nič novega, saj smo podobno situacijo videli v času zmage Pozitivne Slovenije in SMC. Je pa to za uveljavljene levičarske politike zelo slaba popotnica in jih prikazuje kot marionete. Ali kot papirnate slamice, ki jih po enkratni uporabi zavržeš.

Janša je v resnici največja žrtev, saj so rezultati njegove vlade odlični, medtem ko so ga mediji naredili za največji problem v državi. Že pred nekaj tedni sem rekel, da me ne bi čudilo, če bi se v prihodnosti odločil za odhod na kako politično funkcijo v mednarodnih organizacijah, saj v svetu kotira zelo visoko.«

Gašper Blažič, novinar Demokracije, urednik njenega dnevnega deska ter urednik portala Blagovest.si.

Težko je na volilni večer izraziti vse tisto, kar se je nabiralo skozi vse te mesce naporne in tudi brutalne kampanje. Menim, da je vlada in njene stranke naredila vse, kar je mogoče, za slovensko blaginjo in za uspeh. A očitno je bilo to veliko premalo, ljudje si želijo sprememb na vrhu. V časih zmag LDS je bilo očitno drugače, takrat je zmagovalna stranka delovala s podporo političnega podzemlja, nasproti sebe pa je imela dokaj šibko opozicijo. Sedaj je bilo drugače. Te volitve so v marsičem spominjale na tiste iz leta 2011, ko je tedaj »nov obraz« Zoran Janković slavil kot zmagovalec, a kasneje ni mogel sestaviti vlade. Izkazalo se je, da je bil Golob uspešna formula, praktično ves potencial, ki je bil prej razpršen po strankah KUL, se je zdaj koncentriral v gibanju Svoboda. Očitno formula z »novimi obrazi« še vedno dobro učinkuje, to pa tudi pomeni, da tranzicije še zelo dolgo ne bo konec. Za normalizacijo države bi bila potrebna vsaj še dva polna mandata desnosredinske vlade, tu pa smo imeli žal le dobri dve leti vlade, ki ji je uspelo preusmeriti finančne tokove iz davkoplačevalske blagajne k ljudem. A to obdobje se očitno končuje.«

Vinko Vasle, novinar, publicist, satirik in pisatelj.
“Fraza, da imajo volivci vedno prav, je zelo obrabljena, ker je ob vsem, kar predstavlja Robert Golob, resnično težko govoriti o tem, da je prav, da je bil izvoljen in to s prepričlivim rezultatom. Refleks “samo da ni Janša” se bo tem volivcem vrnil kot bumerang, ker bodo tako kot tisti, ki ga niso volili, deležni blagodati Golobove vladavine – to je najprej znižanje plač zaradi odprave zakona o dohodnini, povišanja davkov in drugih osvobodilnih socialnih ukrepov. Glede na socialistično levičarski pedigre v resnici LDS neoudbo inkarnacije, pa bodo pasti še večje. Golob je dokaz, da ni daleč od Golobičeve in Drnovškove korupcijske agende, še več, v to se je zapleten že od vsega začetka in  te zgodbe z njegovo zmago ni konec .
Kar zadeva ostalih, mi je najbolj všeč mazohistično samoprepričevanje Tanje Fajon, da je zmagala, vrhunec tega pa predstavlja Alenka Bratušek z izjavo, da ni tragedija, da s stranko ni prišla v parlament, ker je vendarle zmaga to, da ni zmagal Janša. Ker se levičarji radi sklicujejo na odgovornost, pa je treba reči, da bi zaradi izjemno slabih rezultatov tako Mesec kot Fajonova morala odsatopiti. Marjanu Šarcu pa ni treba. Ga ni.”

Stane Grandazgodovinar in publicist.

“Dobili smo vlado 8. marca!

Zgodba  o egiptovskih loncih mesa se ponavlja. Bolj kot boj za kapital, je pomembna vojna za ljudi in njihove glasove. Šola je bila preveč zanemarjena. Na njej poosamosvojitvena Slovenija izgublja bitke. Usmerjeno šolstvo slavi!

Denar, ki ga je Janševa vlada dobila v Bruslju, jo je pokopal. Slovenski oligarhi takega darila ne morejo prepustiti neurbanim državljanom slovenske države. Kučan doživlja svoj labodji spev.  Žrtve bodo slovenska država ( kultura, vojska policija..) demokracija, upokojenci in ostareli. Da o gospodarskem napredku niti ne govorimo.

Cigan se smeje, ko dežuje, ker se veseli sonca.”

Boris Tomašič, direktor Nove24TV

»Slovenija je dobila nekaj novega, čeprav pravzaprav ne gre za nič novega. In 40 mandatov ena stranka v zgodovini slovenskega parlamenta še ni imela. Kljub temu, da so že dosegali boljše rezultate Miro Cerar 36 % in LDS nekaj podobnega, je 40 mandatov res veliko. Ljudje so se pač odločili, čestitam zmagovalcu, ne glede na to, kakšno mnenje imam o njem, treba je biti korekten: Prišli, videli, zmagali. Iskreno pa mi je žal, da je v parlament prišla Levica.«

Vir: Demokracija