Titanov dioksid kot osnova odličen v boju proti koronavirusu

Fontana iz fotoaktivnega betona v Mariboru. (Foto: Peter Bastl)

V tem času, ko se svet bolj ali manj uspešno sooča s pojavom virusa SARS-CoV-2, so nekateri evropski proizvajalci v hitrem odzivu razvili antivirusne proizvode za zaščito javnih površin. Ugotovilo so namreč, da takšni premazi vsebujejo titanov dioksid, ki ga proizvajamo tudi v Cinkarni Celje.

Med drugim v teh dneh v Pragi izvajajo intenzivno razkuževanje vozil mestnega potniškega prometa. Premaz, katerega osnova je titanov dioksid, bo po navedbah proizvajalca v 99,9 odstotkih uničil bakterije in viruse na avtobusih, tramvajih in metrojih. Takšna zaščita naj bi učinkovito delovala 2 leti. Kljub vsemu bodo v podjetju učinkovitost premaza preverjali vsake pol leta na naključno izbranih mestnih avtobusih, tramvajih in metrojih.

Spodbudne novice prihajajo tudi iz Nemčije, kjer je tamkajšnje podjetje že proizvaja premaze, ki za antibakterijski učinekizrabljajo delovanje UV svetlobe. Titanov dioksid, vgrajen v končne izdelke, namreč razgrajuje mikrobe.

Tlakovci v Barceloni premazani s titanovim dioksidom. (Foto: Peter Bastl)

Tudi v Cinkarni Celje proizvajamo titanov dioksid, ki ima lastnost fotokatalitičnega delovanja. Aktivira se s pomočjo svetlobe in tako razgrajuje različna onesnažila (NOx, SOx,..), plesen, mikrobe in viruse. Hkrati deluje samočistilno. Večinoma ga izvozijo evropskim kupcem, ki nato razvijajo, testirajo in proizvajajo končne produkte, kot so zidne barve, tlakovci, strešniki, razni premazi, barve in emulzije.

Takšni proizvodi tako omogočajo čistejše in bolj zdravo okolke, saj je lahko fototalično delovanje titanovega dioksidaje v pomoč pri obvladovanju in preprečevanju širjenja raznoraznih okužb predvsem tam, kjer je higiena izjemnega pomena. Fotokatalitično zidno barvo oz. premaz lahko, z namenom čiščenja zraka, zmanjšanja alergij, preprečevanja širjenja virusnih in bakterijskih okužb, nanašamo na stene, strope in druge površine v bolnišnicah, šolah, vrtcih in javnih prevoznih sredstvih, so zapisali v Cinkarni Celje.

M.I.