Tomaž Gantar: Za 14 dni se zapirajo nekatere nenujne dejavnosti, odprti ostajajo vulkanizerji

Zajem zaslona

Ljubljana 12. november 2020 –  Po seji vlade so o nadaljnjih ukrepih na novinarski konferenci spregovorili minister za zdravje Tomaž Gantar, notranji minister Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin. Po besedah Jelka Kacina je vlada tehtala ukrepe s katerimi bi razbremenili predvsem zdravstvene delavce in bolnišnice.

Tomaž Gantar je predstavil ukrepe, ki bodo v veljavo vstopili že jutri. Zaradi trenutne epidemiološke slike, ki kaže, da v Evropi že 110 dni narašča število okuženih je po besedah Gantarja nujno sprejeti nekatere ukrepe, ki bi lahko pripomogli k počasnemu zmanjševanju števila okužb v Sloveniji ter s tem obdržimo delujoč zdravstveni sistem, ki se trenutno soooča z velikimi obremenitvami.

Po besedah ministra so ukrepi sprejeti 26. oktobra 2020 so delno uspešni, kljub vsemu krivulja okužb še vedno narašča. Ukrepi so spremenili eksponentno rast okužb, v linearno rast, zato bi sproščanje ukrepov ponovno sprožili eksponentno rast. Novi ukrepi bodo po besedah Gantarja veljali 14 dni zaradi inkubacijske dobe virusa in bi po teh 14. dneh bi lahko vlada pričela kontrolirano sproščati ukrepe, ki si ga vsi želimo.

V naslednjih 14 dneh bo izobraževanje še vedno potekalo na daljavo, varstvo za otroke v vrtcih ostaja organizirano na takšen način kot je bilo doslej v zadnjih 14 dneh. V zaprtih prostorih lahko sedaj trenirajo samo profesionalni šport, zaprejo se šole vožnje, vozijo lahko taxi službe. Svoja opravila lahko opravljajo vulkanizerji in dimnikarske službe, gradbeništvo lahko deluje na nenaseljenem območju.

Za naslednjih 14 dni se zapirajo trgovine z nenujnimi potrebščinami, kar bo po besedah ministra pričelo veljati v ponedeljek. V trgovskih centrih bodo lahko odprte samo trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami.

M.I.