Tomaž Štih: “Komunisti konec 80-tih niso klatili takšnih”

Vlada Roberta Goloba. (Foto: Twitter / Tanja Fajon)

Krajši delovni teden, ki se počasi izteka je zaznamovala napoved vlade Roberta Goloba, da bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pri tej napovedi bi bilo vse lepo in prav, če ne bi vlada v isti sapi navajala, da bo zadevo prenesla v obvezno zdravstveno zavarovanje, kar pa pomeni, da ga bodo morali plačevati vsi.

Po napovedih tako premierja Goloba kot koalicije bo z novo ureditvijo moral vsak državljan plačati še 35 evrov za zavarovanje. Takšen znesek so doslej plačevali tisti, ki so si lahko privoščili dopolnilno zavarovanje sedaj ga bodo pa morali vsi. Vlada in koalicija je želela to prikriti na način, da bo to plačal delodajalec, vendar je resnica vseeno ta da bo t šlo iz žepa delavca.

Ob takšni napovedi nekateri opozarjajo še na večjo težavo takšne ureditve. Po novem bi tako ves znesek pripadal Zavodu za zdravstveno zavarovanje, kateremu pa bodo v primeru slabih rezultatov morali davkoplačevalci iz proračuna nameniti še dodatni denar.

“Komunisti konec 80tih niso klatili takšnih. Kje so zdaj oni politični analitiki, ki so Svobodnjake tržili kot sredinske liberalce?” Ureditev, ki jo predlaga trenutna vlada ne ostaja neopažena tudi v tujini in s temi besedami je Tomaž Štih opisal ravnanje na področju zdravstva v Sloveniji. Nenazadnje je potrebno še zavedanje, da vlada govori o dodatnih 600-700 milijonov evrov na leto iz davkoplačevalskega denarja, za zavod, ki naj bi celo po mnenju Golobove vlade delal slabo.

Vir: Twitter