Še vedno edina sežigalnica odpadkov v Sloveniji Toplarna Celje, ki v okviru večstopenjskega procesa predstavlja zadnjo etapo v sistemu celovitega ravnanja z odpadki, je še vedno edina sežigalnica odpadkov v Sloveniji oziroma naprava urejena po vseh najsodobnejših tehnoloških standardih za termično obdelavo odpadkov, poroča Novi tednik.

Celjska toplarna lahko v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem termično obdela le nekaj več kot 11 odstotkov vseh odpadkov proizvedenih v Sloveniji in glede na to dejstvo bi v državi nujno potrebovali še kakšen tovrsten objekt, zlasti ob dejstvu, da v svetu cene za sežig odpadkov močno rastejo.  Vendar po poročanju spletnega portala Novi tednik takšne sežigalnice, ki je okoljsko in finančno zelo zahteven projekt, zaenkrat v Sloveniji ni na vidiku.  Celjska toplarna letos obeležuje deset let od poskusnega obratovanja v sedanjih dimenzijah in ob upoštevanju strogih okoljskih predpisov povečanega obsega delovanja ne more uresničiti.

Po poročanju spletnega portala Novi tednik je Toplarna Celje s katero upravlja javno podjetje Energetika Celje še vedno edini tovrstni objekt v Sloveniji tudi po desetih letih, to gre pripisati dejstvu, da je celjska občina v mestu uspela uveljaviti koncept celovitega ravnanja z odpadki. Obenem je uspela prepričati lokalno prebivalstvo, da je z ustrezno in varno tehnologijo mogoče v lokalno okolje umestiti objekt za termično obdelavo odpadkov, do katerih so sicer v javnosti še vedno tudi odpori, zaradi nepoznavanja in napačnih pristopov pri snovanju projekta.

 

Vir: nt-rc.si