Časnik Finance je pretekli teden pripravil prireditev, ki so jo poimenovali Okoljsko srečanje. Na srečanju so vsi zbrani največ pozornosti namenili okoljski in snovni učinkovitosti, ki je med drugim tudi ena glavnih prioritet Evropske komisije. Na prireditvi se je predstavila tudi Energetika Celje, ki upravlja z edino napravo za termično obdelavo odpadkov v Sloveniji in to je Toplarna Celje.

Vsi udeleženci srečanja so si bili enotni, da v času ko nas prizadane kriza ali sama narava, postane problematika okoljske in snovne učinkovitosti ter s tem povezanega trajnega razvoja zelo pomembno, da se tega področja lotimo sistematično  in z dolgoročno strategijo. Srečanje je zaznamoval tudi pester program, ki se je odvijal v stavbi Gospodarske zbornice Slovenije in je med drugim vključeval vrsto strokovnih predavanj in predstavitev. Tako so bile predstavljene dobre prakse, med drugim tudi o tem, zakaj v Sloveniji obratuje samo ena sežigalnica preostanka komunalnih odpadkov in kaj nam na tem področju svetujejo Avstrijci.

Kot smo že omenili, se je na srečanju predstavila tudi Energetika Celje, katere direktor mag. Aleksander Mirt je vsem prisotnim predstavil učinkoviti koncept energetske izrabe odpadkov s poudarkom na integraciji v sodobni sistem za daljinsko ogrevanje in s pozitivnim delovanjem na okolje, ki ga omogočajo naprave kot je “Toplarna Celje”.

M.I.