Na političnem parketu je zelo pestro dogajanje, še posebno v zakulisju. Opozicija je vse svoje karte stavila na prihod DeSUS-a v koalicijo KUL, po izvolitvi Karla Erjavca za njihovega predsednika. Erjavcu so prekrižali načrte kar lastni poslanci, ki se zavedajo, da v tej vladi delajo dobro in so s tem pokazali tudi svojo stopnjo zrelosti, medtem ko si želijo v svojem mandatu uresničiti cilje katerim so se zavezali. Možnosti, da bi postal mandatar kar Erjavec sam so majhne, saj na strani opozicije vlada preveč nesoglasij, ki so jih izkazali že v prejšnji vladi. V trenutni situaciji sta tako samo dve možnosti, ki sta prisotni med poslanci: Ali se bodo razpisale predčasne volitve ali pa bo vlada nadaljevala s svojim delom. Poznavalci opozarjajo, da tudi, če bi Erjavcu uspelo odpeljati poslance iz koalicije, bi se mu pri glasovanju za mandatarja lahko zgodil Jankovićev scenarij, ko pri tajnem glasovanju ni dobil dovoljšnega števila glasov. 

Podpora DeSUS-u se je od zadnjega merjenja, v začetku novembra, skoraj podvojila. Medtem ko je bilo stranki še novembra naklonjenih 4,9 odstotka volivcev, je ta podpora decembra narasla na 8,8 odstotka. Kot zanimivost naj poudarimo, da se je anketa izvajala ravno v času, ko je predsednik DeSUS Karl Erjavec želel izstopiti iz koalicije in se oklicati za mandatarja, vendar so mu to preprečili kar lastni poslanci, zaradi česar se jim je kasneje tudi opravičil. Korelacija med konstruktivno držo poslanske skupine DeSUS in porastom javnomnenjske podpore torej ni naključna, volivci so jo nagradili. Ne gre tudi prezreti, da je Demokratična stranka upokojencev Slovenije svoj drugi najboljši rezultat na volitvah dosegla leta 2008, po celotnem mandatu desnosredinske koalicije in ko so pokojnine zrasle za več kot 20 odstotkov.

 

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki si želijo ustanoviti tako imenovano koalicijo ustavnega loka, so se v petek sestale tako z Jožetom P. Damijanom kot predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ki sta možna kandidata za mandatarja morebitne nove vlade. Pripravljeni so se pogovarjati tudi s kom tretjim, je po navajanju STA na sobotni konferenci komentirala predsednica stranke SD Tanja Fajon. V KUL-u imajo do sedaj zagotovljenih 46 poslanskih glasov, kar je še vedno sedem premalo za ustanovitev koalicije. Pojavljajo se ugibanja, da bi si želeli te poslanske glasove pridobiti na strani SMC in DeSUS, a zaenkrat še ni videti, da bi si želel kateri od poslancev tudi prestopiti.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.