Tretji sveženj protikoronske pomoči je stopil v veljavo! Preverite kaj vse prinaša!

Foto: sds.si

Začel je veljati tretji sveženj protikoronskih ukrepov, vreden milijardo evrov. Ključni cilj je ohranitev čimveč delovnih mest ter pomoč turistični panogi z izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije.

Tretji sveženj za pomoč podjetjem in turizmu

  • Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Sveženj pomoči prinaša subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Uporabil ga bo lahko vsak delodajalec, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bo mogel zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo za vsakega takšnega delavca subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur tedensko, ukrep pa bo veljal od 1. junija do 31. decembra.
  • Podaljšano subvencioniranje nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju. Z namenom ohranitve čim več delovnih mest se do konca junija podaljšuje subvencioniranje nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. V nasprotju s prvotnimi načrti vlade bodo do njega z redkimi izjemami upravičeni vsi delodajalci in ne le tisti iz panoge turizma in gostinstva. Tako kot do zdaj bodo do tega subvencioniranja upravičeni tisti delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 odstotkov.
  • Pomoč turizmu prek vrednostnih bonov. Za pomoč turizmu uveljavlja vrednostne bone, ki jih bodo prejele vse osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojene do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajše pa v višini 50 evrov. Bone bo mogoče porabiti za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji, od hotelov do planinskih domov ali kampov. Veljali bodo do konca leta.
  • Druge oblike pomoči Državne pomoči v obliki nepovratnih in povratnih sredstev bodo sdeležni podjetja, pa tudi prevoznikomi, žičničarji in kmeti. Približno 125 milijonov evrov je predvidenih za zdravstvo, ker v času epidemije ni moglo izvajati velikega dela storitev. Zdaj bodo do kriznega dodatka upravičeni tudi vpoklicani pripadniki civilne zaščite ter prostovoljni gasilci, gorski reševalci in jamarji. Novi upravičenci so še zasebni izvajalci institucionalnega varstva in pomoči družini na domu.

Organizatorji športnih prireditev, ki teh zaradi epidemije niso mogli izvesti, bodo lahko imetnikom vstopnice izdali vrednotnico v enaki vrednosti.

Vir: e-maribor