Trije koraki do izpolnjenih želja

Foto: NLB Skladi, d.o.o.

Sponzorirana objava!

Ljubljana 27. 11. 2020 – Je tudi vas že kdaj presenetil nepredviden strošek v vašem gospodinjstvu? Ste imeli oblikovano varnostno rezervo, iz katere ste takrat črpali potrebna finančna sredstva, ali ste se znašli v težavah, kako strošek financirati? Imate otroke, ki bi jim želeli nekoč omogočiti študij v tujini, jim morda pomagati pri nakupu prvega avtomobila ali ko bo napočil čas njihove osamosvojitve? Razmišljate o tem, če vam bo pokojnina ob vaši upokojitvi omogočala željen življenjski standard? Če ste na katero od zastavljenih vprašanj odgovorili pritrdilno, nadaljujte z branjem. Rešitev do izpolnjenih želja, ki morda presegajo naše trenutne finančne zmožnosti, namreč obstaja! Še več, do njih lahko pridemo v treh relativno enostavnih korakih.

Kaj si sploh želimo?

Vsak dan se nam utrnejo želje. Veliko le-teh si izpolnimo mimogrede, spet druge, večje želje, pa čakajo na trenutek v prihodnosti, ko jih bomo finančno zmožni izpolniti. Pa sploh vemo, kaj si res želimo? Ustvariti varnostno rezervo, iz katere bomo krili stroške pokvarjenega pralnega stroja? Čez nekaj let kupiti nov avto? Adaptirati kopalnico? Si kupiti lastno nepremičnino? Varčevati za starost? Ob vsakem varčevalnem cilju si določimo še dobo varčevanja, kdaj bi posamezno željo želeli izpolniti.

Poiščimo pomoč

Pri vodenju osebnih financ pogosto ne želimo strokovne pomoči. Morda težko zaupamo upravljanje naših privarčevanih sredstev nekomu drugemu, ali mislimo, da naložbe v vzajemne sklade za nas niso primerne, saj ne razpolagamo z dovolj finančnimi sredstvi in nimamo finančnega znanja. Prav je, da vemo, da so dvomi odveč. Danes lahko s postopnim varčevanjem v vzajemnih skladih pričnemo že s 40 evri na mesec. Drugi korak k izpolnitvi večjih želja naj tako bo, da poiščemo pomoč nekoga z znanjem in izkušnjami. Ne oklevajmo s klicem strokovnjaka in se naročimo na posvet. Skupaj z njim bomo namreč lažje in uspešneje oblikovali načrt, kako naše zastavljene cilje čim prej doseči.

Pustimo času čas

Stanje naših naložb je s strokovno usposobljenim finančnim svetovalcem smiselno pregledati vsaj enkrat letno. V primeru spremenjenih prioritet ali pričakovanj je takrat čas, da prilagodimo razporeditev naložb. Ključ do uspešnega varčevanja na dolgi rok pa sta potrpežljivost in disciplina. Zato je celo smiselno, da naložb ne spremljajmo dnevno ali tedensko. Poskusimo enostavno »odmisliti« naložena finančna sredstva, ki se nam plemenitijo na računu in pustimo času čas, da iz majhnega zraste veliko.

Vabljeni, da se za posvet z našim strokovnjakom dogovorite preko elektronskega naslova [email protected] ali telefonske številke 01 476 52 70.

Avtor članka: NLB Skladi, d.o.o.