Včeraj je bilo slovenski javnosti razkrito, da naj bi Specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico proti 15 osebam, domnevno vpletenim v korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov, zaradi tega so konec leta 2013 potekale hišne preiskave. Obtožnica naj bi jih bremenila nedovoljenega sprejemanja daril, pranja denarja ter ponareditve in uničevanja poslovnih listin.

V članku “Zaradi sumov korupcije obtožnica vložena tudi proti dvema celjskima zdravnikoma” objavljenem na celje.info lahko beremo, da sta tudi dva ugledna celjska zdravnika  med osumljenimi, in sicer travmatolog v Splošni bolnišnici Celje Miodrag Vlaović ter nekdanji celjski ortoped Samo Karel Fokter.

Ostali obtoženi naj bi bili prvoobtoženi intervencijski nevroradiolog iz UKC-ja Ljubljana Zoran Milošević, predstojnik ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Vane Antolič, ortoped v UKC Ljubljana Rok Vengust, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, radiolog iz UKC-ja Maribor Jožef Matela ter vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli in vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.

Po poročanju spletnega portala RTV SLO Specializirano državo tožilstvo sumi, da naj bi trije obdolženci prejeli po sto tisoč evrov podkupnine, dva pa še več.  19. decembra 2013 so kriminalisti opravili preiskave na 58-ih naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Zdravnikom ter zaposlenim naj bi dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma da bi zdravstveni zavod kupil prav njihove izdelke. Del cene teh zdravstvenih pripomočkov je že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. S tem naj bi javna sredstva  po takratnih podatkih kriminalistov oškodovali za 1,8 milijona evrov. Ker gre za zelo obsežno dokumentacijo, so jo na sodišče dostavili s kombijem ter bo skladiščena v posebni sobi. Gre za več deset tisoč strani dokumentacije.

Money Case Wealth Finance Market Business

Na bančne račune odprte v tujini naj bi osumljeni zdravniki prejemali po več deset tisoč evrov. Dva zdravnika sta poleg prejemanja podkupnin obtožena še pranja denarja, komercialisti dajanja podkupnin. Naj pa bi eden izmed obtoženih uničeval listine ter tako preprečeval dokazovanje.

Vodja Specializiranega oddelka Okrožnega sodišča v Ljubljani je pojasnil, da bo strankam najprej potrebno vročiti obtožbe, pri tem je pričakovati ugovore, o katerih odloča zunajobravnavni senat. Po morebitni pravnomočnosti obtožbe bo mogoče razpisati predobravnavni narok ter kasneje glavno obravnavo, pri čemer ne gre za priporno zadevo ali zadevo, v kateri je odrejen kakšen drug ukrep in je sodišče ne bo obravnavalo kot prednostno.

Ali se bo kljub vloženi obtožnici kaj premaknilo bo potrebno počakati kar nekaj časa, zagotovo pa bile potrebne korenite sistemske spremembe, ki ne bi dopuščale možnosti za nezakonitosti pri gospodarjenju z javnim denarjem.

 

Članek “Zaradi sumov korupcije obtožnica vložena tudi proti dvema celjskima zdravnikoma” je dosegljiv tukaj.