Tudi Celebus podira rekorde

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

Tako kot sistem javne izposoje koles – Kolesce v zadnjem času, rekordno rast beleži tudi javni mestni potniški promet Celebus. Kot so sporočili iz podjetja Nomago, ki je koncesionar obeh sistemov, so Celebusi oktobra prepeljali 29.988 potnikov, kar je mesečno največ od začetka delovanja Celebusa (februar 2019).

Celebus sicer v primerjavi z lanskim letom, ko so še veljali koronski ukrepi, beleži občutno rast števila potnikov. Za primerjavo: aprila letos so Celebusi prepeljali 19.874 potnikov, leta 2021 pa v tem času 9.970.

Letos so Celebusi prepeljali že 211.824 potnikov, kar pomeni, da se na letni ravni bližajo najvišjemu številu doslej, 213.687 (2019). Ker sta do konca leta še dva meseca, bo ta številka zagotovo presežena.  Je pa absolutno višja z vidika povprečno prepeljanih potnikov na mesec, letos ta številka znaša 21.182, prejšnja najvišja je bila 19.426 (2019).

Celebusi največ potnikov prepeljejo na liniji 3 (Celje ŽP – Hudinja – Škofja vas – Celje ŽP), najbolj zasedeno postajališče je Metropol.

Na Mestni občini Celje verjamejo, da je ta spodbudna statistika izkaz zavedanja občanov, da z uporabo Celebusa prispevajo k trajnostni mobilnosti in odraz tega, da je Mestna občina Celja pri uveljavljanju mestnega potniškega prometa na pravi poti. Tudi ko gre za vzpostavljanje linij, ki odražajo potrebe potnikov, ugodne cene vozovnic itn.

Avtor: Mestna občina Celje