Upam, da bo ta vihar šel čimprej mimo in da bomo lahko v miru delali. Za nas je vsaka taka zadeva zelo travmatična. Delamo na meji še zmožnega, zelo bi prosili, da nas pustijo, da delamo v miru. Gre za resne stvari, situacija je resna in rabimo predvsem mir. In pomoč, ne pa rušenje,” je Milan Krek komentiral zadnji medijski pogrom, ki ga je doletel zaradi točenja goriva brez zaščitne maske.

Vsi mediji so namreč v petek kot osrednjo novico objavili fotografijo direktorja Nacionalnega instituta za javno zdravje, ki so ga očividci ujeli brez maske na bencinski črpalki. Tam je bil pozno zvečer, ko se je v času tako imenovane “policijske ure” vračal z dela proti domu. “Črpalka je bila prazna in tik pred zaprtjem,” je povedal Krek in priznal, da je od utrujenosti na masko tudi pozabil. Ko se je namenil plačati, nam je povedal, se je na masko tudi spomnil, spoznal svojo napako in  si masko tudi nadel. “Nisem nikogar ogrožal niti nikogar nisem srečal,” je še dodal.

V vladnem odloku sicer piše, da je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju v vseh odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. Kar načeloma pomeni, da direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje na prazni bencinski črpalki pri točenju goriva verjetno ni kršil odloka. Iz prakse je namreč vsem jasno, da pri tem opravilu, tudi če je črpalka polna, ljudje redko kdaj stojijo blizu skupaj drug ob drugem.

A glede na to, da je dr. Krek ves čas na očeh javnosti in glede na to, da je vedno glasno zagovarjal uporabo zaščitnih mask, bi si masko moral natakniti že zato, da ne bi bil deležen kritik z levega političnega pola, ki ves čas preži na njegovo napako. Treba pa je upoštevati še znanstveni vidik, ki pravi, da se delci virusa lahko v zraku zadržijo tudi do pol ure. Na Nova24TV smo namreč že poročali, da nekateri strokovnjaki zagovarjajo nošenje maske na prostem ravno zato, ker aerosolni oblak v zraku ostane za nami tudi kasneje.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.