V četrtek, 13. septembra 2018 so na 51. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v imenu Mestnega sveta Mestne občine Celje podelili štiri sejemska priznanja.  Priznanja so letos prejeli podjetja ETRA, Pirnar, SATLER in samostojni podjetnik Simon Jeram. Komisija za podelitev nagrad je vsem razstavljavcem poslala prijavnice z vabilom za sodelovanje, le-ti so morali poskrbeti, da je njihov izdelek kakovostne izdelave, kostrukcije, funkcionalen in kar najbolje  estetsko oblikovan, tržno zanimiv tako za slovenski kot tuji trg, da je izdelek izvirne izdelave, pri kateri je uporabljena sodobna tehnologija in sodobni materiali ter, da je lasten proizvod.

Tako so si sejemsko nagrado letos prislužili v podjetju ETRA d.o.o., ki prihaja iz Dramelj in ki je na sejmu predstavilo kolaborativnega robota »KUKA iiwa«. Robot tako pomaga človeku pri težkih opravilih  medtem, ko ga človek vodi in usmerja. S takšnim robotom tudi prihranijo prostor in čas ter je namenjen malim in srednje velikim podjetjem.

Nagrado je prejelo tudi podjetje PIRNAR d.o.o. iz Ljubljane, ki je na sejmu predstavilo vhodna vrata Teatrica. Gre za prva masivna, brez dotična in popolnoma samodejna hišna vhodna vrata, ki jih lahko najdemo na tržišču. Vrata delujejo na podlagi prepoznave obraza lastika, ki se samodejno odprejo in zaprejo.  Vrata je mogoče naročiti tudi v večjih dimenzijah in lahko predstavljajo odpirajočo se steno.

Podjetje SATLER okna in vrata d.o.o. iz Poljčan si je sejemsko nagrado prislužilo za svojo modularno posteljo »MAGICLAND«. Postelja se lahko modularno prilagaja nenehnim spremembam pri odraščanju otrok. Tako postelja lahko raste skupaj z otroci in nudi potrebno udobje v različnih obdobjih razvoja otrok. Postelja je izdelana iz hrastovega lesa. Nagrado si je prislužil tudi samostojni podjetnik Simon Jeram iz Gornje vasi, ki je izdelal avtomatski sirarski kotel. Kotel je voden preko računalniškega procesorja, ki vodi postopek za izdelavo mlečnih izdelkov. Notranjost kotla je izdelana iz poliranega inox materiala, ki preprečuje žganje mleka pri segrevanju na visokih temperaturah. Kotel je zasnovan tudi kot triplaščna energetsko varčna posoda in lahko ima lastno gretje, gretje iz zunanjega vira ali kombinirano gretje.

M.I.