V Mestni občini Celje bodo letos zagotovili 236.778 evrov za pripravo in razdeljevanje dnevno toplih obrokov v vseh dneh leta. Tako je po njihovih podatkih mesečno v program Javne kuhinje v povprečju vključenih 325 oseb. Zavedajo se tudi, da je še kako pomembno, da je Javna kuhinja za pomoči potrebne odprta tudi v mesecu decembru.

Glavni cilj javne kuhinje je, da se materialno ogroženim in pomoči potrebnim občanom Mestne občine Celje zagotovi brezplačni dnevni topli obrok. O upravičenosti do takšnega obroka odloča Center za socialno delo Celje, program pa za občino izvaja I. osnovna šola Celje. Osebam, ki so upravičene do teh obrokov le-te razdeljujejo v spremljajočih prostorih šole, ki se nahajajo na Vrunčevi ulici. Prostori se nahajajo v pritličju in imajo lasten vhod. Do toplih obrokov je bilo januarja 2018 upravičenih 319 oseb, junija 2018 329 oseb, avgusta 2018 pa 324 oseb. To več kot očitno kaže, da je v naši okolici še vedno preveč oseb, ki živijo na robu in si vsekakor ne zaslužijo takšnega življenja.

Kot smo že povedali za obroke skrbijo na I. osnovni šoli Celje, ker so leta 2012 zaključili s prenovo kuhinje in jim le-ta sedaj omogoča pripravo več kot 1000 toplih obrokov dnevno. Zaradi učinkovite izrabe kapacitet prenovljene kuhinje so se z Mestno občino Celje dogovorili, da z majem 2014 prevzamejo organizacijo izvajanja javne kuhinje. Z občine so še sporočili, da se program v nespremenjeni obliki izvajal tudi v letu 2019.

M.I.