Tudi v Sloveniji vse več zanimanja za zelene strehe

Foto: pixabay.com

Slovenska čebelarska zveza z vso skrnostjo in vestnostjo opravljajo čebelarsko dejavnost, hkrati pa skrbijo za čebele. To počnejo, ker se zavedejo so za naravo in našo prihodnost. Ob tem opozarjajo, da lahko veliko naredimo sami s sajenjem medovitih rastlin, ki privabljajo čebele ter preostale opraževalce. Zavedati se moramu tudi, da 2/3 svetovne hrane neposredno ali posredno odvisne od opraševanja čebel in ostalih opraševalcev.

Kaj lahko še naredimo za čebele? Ste že slišali za zelene strehe?

Prednosti zelenih streh so poznali že naši predniki, ki so znali  s pridom izkoriščati naravne danosti. Danes, ko se vse bolj nagibamo k usmeritvam, ki so skladne z idejami varovanja okolja, pa smo priča ponovnemu preporodu.

V svetu zelene strehe niso nobena redkost in so sestavni del vsakdanje prakse. Pri nas se  je zanimanje za zelene strehe v porastu, predvsem zaradi prednosti, ki jih takšne strehe prinašajo. Ob tem Čebelarska zveza Slovenije opozarja, da takšne strehe privabljajo čebele in ostale opraševalce, ki skrbijo za biotsko raznovrstnost in obstoj človeka.

Prednosti zelenih streh:

  • izboljšujejo kakovost zraka, so zelo učinkovite pri zmanjšanju temperatur zraka v urbanih središčih v poletnih mesecih,
  • temperatura na površini klasične strehe je bistveno višja od temperature na zeleni strehi,
  • imajo neverjetno sposobnost zadrževanja vode ob večjih nalivih,
  • podaljšajo življenjsko dobo strehe, ker jo ščitijo pred vremenskimi vplivi,
  • rastline na strehi vežejo nase škodljive snovi iz zraka,
  • ne nazadnje pa bomo poskrbeli tudi za lep, naravni videz in dobro počutje ljudi ter živali.

Na Nizozemskem so v mestu Utrecht so na več sto strehah avtobusnih postajah posadili medovite rastline. Že leta 1995 so na Japonskem na stavbi Acros Fukuoka posadili 35.000 rastlin 76 vrst. S tem omogočajo življenjski prostor pticam in žuželkam v samem centru mesta.

Tudi na centru Čebelarske zveze Slovenije so pravkar poskrbeli za postavitev zelene strehe.

Avtor: Nataša Klemenčič Štrukelj